Gyermekjogi biztos: Szabályozni kell a mobilhasználatot az iskolákban

Gyermekjogi biztos: Szabályozni kell a mobilhasználatot az iskolákban

Jozef Mikloško gyermekjogi biztos szükségesnek tartja a mobiltelefonok használatának országos szintű szabályozását az alap- és középiskolákban. Mikloško úgy véli, ezzel javulna az oktatás színvonala, az intézkedés a gyerekek védelmét szolgálná, például a kiberzaklatással szemben. A jelenlegi rendszert, amely at iskolákra bízza a mobilhasználat szabályozását, elégtelennek tartja, ezért felszólítja az illetékes hatóságokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a problémára – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a gyermekjogi biztos hivatala.

Mikloško törvényi szabályozást sürget.

„Szükség van a jogi keret meghatározására és egyértelmű szabályok megalkotására egy rendelet vagy törvény által, amely az egész országban érvényes. Az, hogy világos szabályokat hoznak, az egyes iskoláknak is segíteni fog”

Hírdetés

fogalmazott.

Hozzátette, hogy a hivatal értesülései szerint a mobiltelefonok jelenlegi használata egyértelműen negatív hatással van a gyerekek fizikai és pszichológiai fejlődésére. Szeretnék, ha nagyobb biztonságban lennének a gyerekek. „Nemcsak a zaklatás terjedését tapasztaljuk, hanem mentális zavarokat és súlyos pszichológiai problémákat is a gyerekek és a fiatalok körében, a szocializációs, és a tanulási zavarokat is beleértve. Fel kell ismerni, hogy a mobiltelefon, és a többi digitális eszköz is drog, amit meg kell tanulniuk helyesen használni a gyerekeknek. És ebben nekünk, azaz a társadalomnak közvetlen felelősségünk van” – mondta.

A keddi mobilmentes világnap alkalmából a hivatal arra kéri a lakosságot, fejezze ki véleményét és támogassa a szabályozás bevezetését. Az érdeklődők az ÚKPD honlapján támogathatják ezt a kezdeményezést.

tasr


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »