Gyerekhíradóban mosakszik a német sajtó

Gyerekhíradóban mosakszik a német sajtó

A ZDF és ARD közös gyerekcsatornáján leadott tudósítás elmagyarázta: ha bárki is azt mondja, hogy a német sajtó elferdítené az igazságot a menedékkérők tekintetében, ne higgyék el, ilyen nem fordulhat elő.

A szilveszter éjszaka sokkolta a közvéleményt Németországban. A hangulatot még tudta fokozni Henriette Reker kölni főpolgármester, amikor a közelgő karneváli szezonra tekintettel tanácsokat adott a nőknek arra vonatkozóan, hogyan viselkedjenek. Tartsanak kartávolságot, mozogjanak csoportokban és ne mosolyogjanak rá szimpatikus emberekre az utcán – javasolta. Ezzel úgy tűnt, mintha a nők maguk is hibásak lennének abban, ami történt, és hogy nem a Németországba érkező idegeneknek kellene változtatniuk a magatartásukon, hanem azoknak, akik ott élnek.

A botrány után leváltották Köln rendőrfőnökét, akinek azért kellett mennie, mert szándékosan el akarta titkolni, hogy menedékkérők is voltak a támadók között, illetve számos kommunikációs hiba is előfordult a rendőrségnél, amely szilvesztertől folyamatosan egymásnak ellentmondó információkat adott. Megkérdezték a belügyminisztert is, hogy lemond-e, de azt válaszolta, arra nincs szükség.

Vannak elvárásaik a németeknek is

Egy szombat reggeli német rádióadásból azt derült ki, hogy az emberek három dolgot várnak el az államtól. Egyrészt, hogy csökkentse a menekültek számát, és húzzon felső határt a beáramlóknak, ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy integrálni tudják őket. Másrészt azt várják, hogy az állam mutasson erőt a migránsokkal szemben, tartsa kézben az irányítást. Harmadrészt pedig ne csak azokkal foglalkozzon, akik menedékkérőként érkeztek az országba, hanem azokkal is, akik gazdaságilag vagy szociálisan Németországban kerültek a perifériára, hisz, annak ellenére, hogy gazdag országról van szó, sokan szorulnak segítségre.

Keményedik a politika

Hírdetés

A párizsi merényletek után a politikusok határozottan azt állították, hogy a terrorizmusnak semmi köze a menekülthullámhoz. Úgy tűnt, valameddig működött a stratégia. A kölni események után is megpróbálták, de az érvelés napokon belül összeomlott. Pártállástól függetlenül szinte minden politikus erőteljesebb kiállást mutat és határozottabb hangot üt meg. Már azt mondják, akár törvénymódosítás által is haza kell küldeni azokat, akik valamilyen bűncselekményt követnek el.

Elégedetlenek az emberek

Az ARD mérése szerint az emberek 30 százaléka, köztük a nők 37 százaléka gondolja úgy, hogy ezentúl kerülni fogja a tömegrendezvényeket. Szeptemberben az emberek 60 százaléka ünnepelte Angela Merkel német kancellár azon kijelentését, hogy a szíreket kontrollálatlanul be kell engedni, októberben már a 60 százalék ellenezte. A párizsi támadások után sokkal többen gondolták, hogy nem jó stratégia, most pedig, Köln után még inkább vélik úgy, hogy ez így nem mehet tovább.

Mosakszik a sajtó 

A sajtó hosszú napokon keresztül hallgatott a kölni molesztálásról, a ZDF főszerkesztője be is vallotta, nem tartotta érdemesnek arra a hírt, hogy beszámoljon róla a főhíradóban. Később aztán elnézést kért érte. Úgy tűnt egyébként, a sajtó sokkal élesebb hangot üt meg, nemcsak arról van beszélt, hogy valakik randalíroztak, hanem, hogy – ezt egyébként Merkel is felvetette – azok menedékkérők voltak, és hogy kulturális különbségek vannak az ott élők és a beérkezők között. Az is téma volt, hogy a muszlim férfiak kultúrájában mennyire van benne, hogy akár a nőkkel szemben erőszakoskodhatnak.

Egészen péntek estig tűnt úgy, hogy a sajtó megváltozott. Aztán a ZDF és ARD közös gyerekcsatornáján, a KiKán a gyerekhíradóban volt egy tudósítás, amelyben elmagyarázták a gyerekeknek: ha bárki is azt mondja, hogy a német sajtó elferdítené az igazságot a menedékkérők tekintetében, ne higgyék el, ilyen nem fordulhat elő, hiszen a német újságírók szuverének, és mindig a tényeket tartják szem előtt. Aki mást mond, az hazudik. A kölni események komolyan rányomták a bélyeget a német közvélemény álláspontjára menekültkérdésben, de hogy hosszú távon megváltoztatják-e azt, az még nem biztos.

A cikk az M1 berlini tudósítójának információi alapján készült.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »