Gyerekgyilkos erőszaktevőkért fáj az ENSZ-es idióták szíve

Felszólította pénteken az ENSZ emberi jogi főbiztosa az iráni hatóságokat, hogy állítsák le azon fiatal bűnözők kivégzését, akiket 18 éves koruk előtt elkövetett bűncselekményért ítéltek halálra.

Az ENSZ tudomása szerint Iránban három fiatalkorú jogsértőt végeztek ki az idén, és ötöt tavaly. „A fiatalkorú bűnelkövetők kivégzését a nemzetközi jog egyértelműen tiltja, függetlenül az elkövetett bűncselekmény körülményeitől és természetétől” – fogalmazott közleményében Zeid Raad al-Huszein.

Az iráni hatóságok nem reagáltak a világszervezet emberi jogi főbiztosának felhívására.

Irán korábban aláírt egy olyan nemzetközi szerződést, amely szigorúan megtiltotta azoknak a kivégzését, akik 18 éves koruk előtt követtek el bűnt. „Szomorú, de azt kell mondanom, hogy Irán bármelyik más államnál gyakrabban megsérti ezt a nemzetközi emberi jogi egyezmény értelmében vett abszolút tilalmat” – jelentette ki Zeid Raad al-Huszein.

Hírdetés

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosságának (OHCHR) szóvivője azt mondta: habár van fellebbezési eljárás, néha meglehetősen átláthatatlan, hogy pontosan mi történik ezek során. Gyakran előfordul, hogy egy ilyen gyilkosság után az elítélt és az áldozat családja tárgyal – mondta az OHCHR szóvivője. Az iszlám törvénykezés értelmében az elkövető családja „vérpénzzel” (dija) megválthatja a gyilkosságot, de csak akkor, ha az áldozat családja hajlandó megegyezni vele.

Zeid Raad al-Huszein szerint Iránban mintegy 80 fiatal jogsértőt fenyeget azonnali kivégzés.

A jelentés rámutat: a múlt hónapban kivégzettek között volt a 20 éves Mahbúbeh Mufídi, aki a vád szerint 16 évesen meggyilkolta férjét, házasságuk harmadik évében, illetve Amir Hoszein Purdzsafar, aki a vád szerint 15 évesen megerőszakolt és megölt egy gyereket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »