Gyengült a Beryl hurrikán Texasban

Gyengült a Beryl hurrikán Texasban

Gyengült a Beryl hurrikán Texasban Mészáros Richárd2024. 07. 08., h – 19:30

Hétfőn Texas államot elérve trópusi viharrá szelídült a Beryl hurrikán, amely Mexikót és a karibi térséget elhagyva heves esőzéssel és erős széllel érte el az Egyesült Államok déli partvidékét.

A hurrikán helyi idő szerinti hajnali 4-kor érte el Texas állam déli partvidékét, majd öt óra múlva trópusi viharrá szelídült. A vihar során hatósági jelentések szerint két ember életét vesztette.

A CenterPoint Energy áramszolgáltató szerint 1,5 millió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül a vihar következtében. A partvidéken a hullámok a szárazföldre zúdították a tengervizet, a belsőbb területek pedig a heves esőzések miatt kerültek víz alá.

Hírdetés

A vihar miatt több mint ezer járatot töröltek két houstoni repülőtéren.

Texas kormányzója, Dan Patrick közölte, hogy a villanyvezetékeket csak akkor tudják megjavítani, ha csillapodik a szél, továbbá arra is figyelmeztetett, hogy az áradás napokig tarthat, mivel továbbra is ömlik a víz. „Ez nem egy egynapos esemény lesz” – hangsúlyozta.

A vihar közeledtének hírére a partmenti fürdőhelyeken a házak ablakait bedeszkázták, a lakosságot pedig evakuálásra szólították fel.

Az idei hurrikánszezon szokatlanul korán érkezett első trópusi vihara, az 5-ös erősségű Beryl a Karib-tenger térségében legkevesebb 11 halálos áldozattal járó pusztítást végzett. Mexikóba érkezve a múlt héten már legyengült, és a Yucatán-félszigeten sem okozott komoly károkat.

A szövetségi katasztrófavédelmi hivatal mentőegységeket, palackozott vizet és egyéb segítséget küldött Texasba, a vihar útjába eső partmenti régióba.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »