Gyékényesnél készen állnak a zöldhatár lezárására – végre felszámolhatják a disznóólat a településen

A gyékényesi vasúti átkelőnél minden készen áll a zöldhatár lezárására. A kerítésépítők csak egy szűk, körülbelül kétméteres nyílást hagytak azon a szakaszon, ahol a Horvátországból a magyar határig vonattal szállított betolakodókat gyalog a zákányi vasútállomásra kísérik a rendőrök.

Jankó Szabolcs, Zákány polgármestere hétfő este azt mondta, hogy a katonák rendkívül gyorsan és szakszerűen építették meg a gyorstelepítésű drótakadályból álló határzárat. Sokszor esőben, sárban kellett dolgozniuk, ennek ellenére határidőre készen voltak – tette hozzá.

Hétfőn a korábbiaknál némileg kevesebb, szeptember 18-a óta azonban jóval több mint 30 ezer menekült érkezett Zákányba – mondta Jankó Szabolcs.

Hírdetés

A polgármester az egyik legnagyobb gondként az illegális bevándorlók után naponta maradó többtonnányi szemét összegyűjtését említette.

Szélmalomharcnak tűnő feladat – fogalmazott. Naponta tizenöt-húsz ember csak azon dolgozik, hogy rendet tegyen két csoport érkezése között, amit nehezít, hogy a határ és a vasútállomás között csak kézzel lehet összeszedni a szemetet. Az ehhez szükséges eszközökről, védőfelszerelésről az önkormányzat gondoskodik. Noha a költségvetésben nem készültek ilyen kiadásokra, egyelőre meg tudják oldani a feladatot, de ígéretük van kormányzati segítségre is – közölte a polgármester.

Kitért arra is, hogy az állomáshoz közeli óvodában és iskolában semmilyen rendkívüli esemény nem történt az elmúlt napokban. Az első migránsok érkezése után tájékoztatták a helyzetről és a tennivalókról a pedagógusokat és a szülőket, így például megerősítették az ügyeletet, a gyerekeket csak a szülők vagy ezzel megbízott felnőttek vihetik el az intézményből.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »