Gyászlobogó lengett kedden a sepsiszentgyörgyi városházán, bele is kötöttek

Gyászlobogó lengett kedden a sepsiszentgyörgyi városházán, bele is kötöttek

„Abszolút semmi köze nincs az egyesülés napjához a polgármesteri hivatal homlokzatára kitűzött zászlóna. A zászlót a múlt héten tűztük ki, amikor elhunyt a Pro Urbe-díjas László Attila, azt követően pedig a szintén Pro Urbe-díjas Szőts Dániel is meghalt. Hagyománya van annak, hogy ilyen esetekben a polgármesteri hivatalra is gyászlobogót tűzünk. Sajnálatos egybeesésről van szó, de a gyászlobogónak semmi köze nincs az egyesülés napjához” – nyilatkozta Sztakics Éva.

A zászló tavaly január 24-én is ott volt, amit a román közösség egyes tagjai sértésként értelmeztek. Akkor a polgármesteri hivatal azt a magyarázatot adta, hogy az azokban a napokban elhunyt, Pro Urbe-díjas Sinka Mózes halálának okán tűzték ki a fekete lobogót.

Hírdetés

A szentgyörgyi gyászlobogóról a magyarellenes kezdeményezéseiről elhíresült Dan Tanasă közölt kedden fotót Facebook-oldalán; bejegyzését a következő szöveggel látta el: „Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere, az ultrasovén és ultranacionalista Antal Árpád ismét gyászlobogót tűzött ki a polgármesteri hivatalra »tisztelete« jeléül a fejedelemségek egyesülése napján”.

Romániában először ünneplik munkaszüneti nappal kedden az egykori román fejedelemségek, Havasalföld és Moldva 1859-es egyesülésének 158. évfordulóját.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »