Gyász: elhunyt Diego Armando Maradona

Gyász: elhunyt Diego Armando Maradona

Életének 61. évében elhunyt Diego Armando Maradona, az argentin válogatott világbajnok klasszisa, a Boca Juniors, a Napoli és a Barcelona korábbi játékosa. Argentin sajtóhírek szerint hirtelen szívmegállás okozta a Gimnasia La Plata vezetőedzőjeként dolgozó, az elmúlt hetekben többször is kórházban kezelt legenda halálát.

Maradonát november elején koponyaűri vérzés miatt műtötték meg. Az akkori beszámolók szerint a műtét komplikációmentes volt, ennek ellenére – alkohol elvonási tünetek miatt – néhány nappal tovább a kórházban tartották őt. Összesen nyolc napig feküdt benn, mielőtt kiengedték volna.

A mostani beszámolók szerint – a spanyol AS-től, az olasz Football Italian át az argentin Clarín című vezetői tabloidig – hirtelen szívmegállás okozta Maradona halálát.

Az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) 17 óra 37 perckor a Twitteren megerősítette a legenda halálhírét. A család jogi képviselője szintén megerősítette Maradona halálát.

„Claudio Tapia elnök és teljes szövetségünk mélységes szomorúságát fejezi ki legendánk, Diego Armando Maradona halála miatt. Mindig a szívünkben élsz” – írták a világbajnoki trófeát csókoló fotója mellé.

A Twittert, a Facebookot és a Redditet ellepték a búcsúzkodó gyászüzenetek.

Maradona a nyolcvanas évek legmeghatározóbb futballistái közé tartozott. Az argentin válogatott szerelését 1977 és 1994 között összesen 91-szer viselhette, ezeken 34 gólt szerzett. Legnagyobb sikere egyértelműen az 1986-os világbajnoki cím, ahol szinte egymaga vezette győzelemre válogatottját.

Klubszinten a Napolival forrt össze a neve. 1984-ben a Barcelonától igazolt a dél-olaszokhoz, ahol kétszeres olasz bajnok lett (1987, 1990), Olasz Kupát (1987), Szuperkupát (1990) és UEFA-kupát (1989) nyert.

Hírdetés

„Nekünk Maradona és a futball egy és ugyanaz – mondta 2011-ben Salvatore Siviero, a calciomercato.com Nápolyhoz közeli Vico Equensében született sportújságírója a Nemzeti Sport riporterének, Csillag Péternek. – Vele értük el azt, amiről mindig is álmodtunk. Nemcsak a két bajnoki címről beszélek, hanem arról is, hogy megvertük a Juventust, a Milant és az Intert. (…) A szobám teleaggattam az ő képével, de volt cipőm, labdám és mezem is a nevével. A Napoli minden meccse ünnepnek számított, hétről hétre kilencvenezren ünnepeltünk a stadionban. Maradona segítségével rávicsoroghattunk a világra, s azt mondhattuk, hogy erősebbek vagyunk a többieknél. Amikor ő a pályán volt, remegtek az ellenfelek.”

A kérdésre, hogy a Napolinal mai napig keresik-e Maradona utódját, úgy felelt: „Nem keressük, mert olyan nem létezik, hogy új Maradona. Születhet új Messi, új Cristiano Ronaldo, de új Maradona soha.”

Nápolyi karrierjének drogproblémái vetettek véget, a rehabilitációt és eltiltását követően a Sevillánál tért vissza. Egy idény után hazatért és a Newell’s Old Boyshoz szerződött. Két év kihagyást követően másodszor is visszatért még, 1995-től 1997-ig a Boca Juniorst szolgálta, ám korábbi teljesítményét már nyomokban sem tudta megismételni.

A 2000-es évek elején súlypróblémáival és súlyos egészségügyi gondjaival került a címlapokra, többször már halálhírét keltették, ám innen még visszaküzdötte magát: 2008-ban nagy álmát megvalósítva az argentin válogatott szövetségi kapitánya lett, a 2010-es vb-n viszont nem tudott maradandót alkotni, a negyeddöntőben Németországgal szemben 4–0-s vereséggel búcsúztak. Ezt követően nem sokkal távozott a nemzeti csapat éléről. Később Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben és Mexikóban is dolgozott vezetőedzőként.

Utolsó csapata a már említett Gimnasia volt, amelyet 2019-ben vett át.

La Asociación del Fútbol Argentino, a través de su Presidente Claudio Tapia, manifiesta su más profundo dolor por el fallecimiento de nuestra leyenda, Diego Armando Maradona.

Siempre estarás en nuestros corazones 💙 pic.twitter.com/xh6DdfCFed

— AFA (@afa) November 25, 2020

Nemzeti Sport


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »