Gyárfás-ügy – tanúk újabb részletekkel

Gyárfás-ügy – tanúk újabb részletekkel

A Gyárfás cégek egyik vezetőjének és egy másik, szintén az üzleti ügyeikben érdekelt embernek a meghallgatásával folytatódott ma a hírhedt Fenyő-gyilkosság tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Az egykori médiamogul megöletésével bíró elé állított Gyárfás ügyében vallomásra kért tanúk újabb érdekes részleteket osztottak meg a bírósággal a Blikk szerint.

A vád szerint Fenyő János és Gyárfás Tamás között az 1990-es években üzleti, elszámolási vita, hatalmi harc robbant ki az RTV Újság, a Nap TV és más ügyek miatt. Perek indultak, nyilvánosan fenyegették egymást a felek. Ahogy az Origo először megírta, Fenyő János terhelő adatokat próbált gyűjteni Gyárfásról, és lejárató cikkeket íratott róla a Népszavába.

A jogerős ítélet szerint Fenyú Jánost 1998-ban Jozef Rohac likvidálta. Ő több más ügy mellett emiatt börtönbe került.

Budapest, 1998. február 11. A II. kerületi Margit utcában délután fél hat körül lelőtték Fenyő Jánost, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatóját – MTI/Rózsegegyi Tibor

Gyárfás Tamást azzal vádolják, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével. A vád szerint Portik meg is szervezte a gyilkosságot, ő bérelte fel Jozef Rohácot.

A gyilkos utáni nyomozása során kiderült, hogy Gyárfás előbb Tasnádi Pétert bízta meg, 12 millió forintot ígérve. 

Hírdetés

A szervezett bűnözői körök ismert alakja ebből hatmilliót el is tett előlegként, aztán elutazott az Egyesült Államokba.

Gyárfás viszont idő közben Portik Tamást is megkereste azzal az ötlettel, hogy meg kellene ölnie valakinek a riválisát. A vádat Gyárfás és Portik telefonbeszélgetéseire alapozzák, amelyek az ügyészség szerint egyértelműen bizonyítják Gyárfás Tamás érintettségét a bűncselekményben.

A mai tárgyaláson a volt médiavazér cégének egyik vezetőjét hallgatta meg a bíróság, aki a Nap Tévé tulajdonában álló RTV műsorújság eladásával kapcsolatos részletekről beszélt. A Blikk azt írja, az eddigi vallomásokból kirajzolódik, hogy Gyárfás Tamás cége úgy adta el az újság kiadási jogát, hogy már az eladáskor tudta, hogy a közmédia nem hosszabbítja meg a lap kiadási jogait. Egy másik tanú pedig arról beszélt, hogy sokat többet – 20 millió helyett 150 milliót – fizetett Fenyő Gyárfásnak. Tehát sokkal többet, mint amennyi a szerződésben szerepelt, amiről az ügyészek szerint a háttérben állapodtak meg a felek. A második tanú azt állította, Fenyő tudta, hogy becsapták. Gyárfás Tamás mindent tagadott. Aztán szóba került a Nap TV kettéválasztása és Fenyő új cégének megerősödése is.

Komoly konfliktus alakult ki, vérre menő harc, háborús állapot volt a most meghallgatott tanú szerint” – írja a lap.

Gyárfás Tamás ügyeiről többször is írt a Fenyő János érdekeltségébe tartozó Népszava. Többek között arról, hogy Gyárfás háromszázmilliós áfacsalásba keveredett Kaposváron.

Emellett Fenyő János főszerkesztőt is cserélt, mert nem akarta, hogy Gyárfás ott maradjon a Napkeltében.

Gyárfás Tamás ezúttal megpróbálta elhitetni a bírósággal, hogy ő nem járt rosszul ezzel az ügylettel, hiszen költségektől szabadult meg, miközben a bevételei nem csökkentek. Ugyanakkor erkölcsi sérelmeket emlegetett és a magyarázkodásával némileg ellentmondóan elárulta, bevallottan törekedett arra, hogy újra minden úgy legyen, ahogy korábban volt.  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »