Gyárfás: Nem indulok

Gyárfás: Nem indulok

A további találgatásoknak elejét véve a Magyar Úszó Szövetség éléről bő 23 év után távozó Gyárfás Tamás a Magyar Nemzettel közölte: nincs tovább a MÚSZ élén. Bienerth Gusztáv közben nagy erőkkel közeledik a megüresedő trón felé. Áttekintjük, milyen utat járt be a számításait mindenféle politikai széljárásban remekül megtaláló menedzser.

Sportmenedzser? Politikai ejtőernyős? Integrálásra kész vezető? Kicsit mindhárom, de egy kicsit egyik sem. Bienerth Gusztáv a célegyenesbe fordult a Magyar Úszó Szövetség rendkívüli elnökválasztási küzdelmében. Tulajdonképpen jelenleg semerre sem látszik komoly kihívója, szerda estig egy mégis lehetett volna Gyárfás Tamás személyében, aki viszont lapunk megkeresésére bejelentést tett:

„Megerősítem korábbi elhatározásomat, nem indulok újra a január 8-i rendkívüli elnökválasztáson.”

Ez azt is jelenti, értelmetlen bármilyen következtetést levonni a korábbi sejtető nyilatkozatokból, amelyek szerint ha elsöprő támogatás sorakozik fel mögötte, mégis újraindulhat, illetve több tucat úszóklub azt szeretné, ha továbbra is ő állna a szövetség élén. Ma már tehát az sem számít, hogy Hargitay András szövetségi kapitány szerint 80:40 arányú fölényben nyerne egy most tartandó elnökválasztáson a távozó úszóvezér.

Most mindenesetre lássuk, mit érdemes tudni az egyetlen jelöltről, Bienerth Gusztávról. Az Orbán-kormány 61 esztendős turisztikai kormánybiztosa egy Rogán Antal tárcája által tett javaslat nyomán ült jelenlegi pozíciójába. Székfoglalója után a HVG.hu-nak azt nyilatkozta: Andy Vajna olyan fontos az országimázsnak, hogy „húsz kellene belőle”. A miniszterelnök turisztikai területen elhelyezkedő lányának is hízelgett, amikor vele kapcsolatban azt mondta, számítanak a külföldön tanuló vagy a szakmához kötődő, külföldön dolgozó fiatalokra.

Amerikától a Fradiig

Bienerth az ELTE jogi karán szerzett diplomát, majd még a rendszerváltozás előtt Bostonba ment a Harvard Egyetemre. Hazatérve alapító-vezetője volt a Price Waterhouse (később PricewaterhouseCoopers) könyvvizsgáló cég budapesti irodájának – ez a cég írhatta meg 2002-ben és az idén is a budapesti olimpiarendezés megvalósíthatósági tanulmányát, hogy aztán az ideit többször is százmilliókért adják el a megrendelő kormánynak. Itthon vezette még a magyar UNICEF-et és a Roland Berger Zrt. nevű tanácsadó cég élén is megjelent. Rövidke ideig a Nézőpont Intézet vezéreként is tündökölt.

Hírdetés

 Bienerth Gusztáv Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

A 2002 utáni időszakban a Kisteleki István nevével fémjelzett MLSZ nemzetközi dirigenseként „húzta meg magát” (mert nincs „rendes” vezető Magyarországon, akinek ne lenne köze a focihoz), illetve a FIFA és az UEFA egy-egy bizottságába is odakeveredett. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetségben betöltött pozíciójáról viszont a Csányi Sándor vezette honi szövetség 2010 után, idő előtt visszahívta. Neve még a Groupama Aréna építésének háttértárgyalásai kapcsán is szerepelt egy cég képviselőjeként – 24 millió forintot kerestek a sokak szerint az internetről összeollózott szakértői anyaggal. Igazgatósági tagja annak a Ferencvárosnak, amely az úszószövetség élére jelöli. A Fradinak komolyan jegyzett, olimpiát megjárt úszója nincs. A tavaszi országos bajnokságon Joó Sára 50 m háton győzött.

A médiában személyesen alig-alig szereplő üzletember még MLSZ-potentátként egy alkalommal vendég volt Havas Henrik televíziós talkshow-jában, és azzal büszkélkedett, milyen titkos tárgyalások eredményeként sikerült elhagynia a Coca-Cola regionális vezetői posztját. Ugyanekkor beszélt arról is, hogy ha hazánk nem nyer olimpiarendezést, 50 évvel lemarad régiós vetélytársaival szemben.

Támogatók és Hosszú Katinka

És hogy kik támogatják a Fradin kívül? Előzetesen Szabó Tünde sportállamtitkár, Kovács Ágnes, Hosszú Katinka és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszók bátorításáról szóltak a hírek, de ő maga csak így fogalmazott egy szerdai tévéinterjúban:

„Tizenhatan kerestek meg.”

Ismeretes, Gyárfás tavaszi bizalmi szavazásán még 113-ból 112-en a most leköszönő elnököt támogatták.

Bienerth hétfőn átesett az első „személyes körön” Hosszú Katinkánál – nem csak köszöntek egymásnak –, és állítása szerint Shane Tusuppal is összebarátkozott. Az egyórás találkozó másnapján az Iron Lady azt nyilatkozta, Gyárfás Tamás távozása után most már arra kell ügyelni, hogy a változás valóban pozitív irányú legyen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »