Gyanús „véletlen” lehet a népszavazási ügy?

A Tordason élők szerint nincs köze a politikához, nem vállalt szerepet a helyi közéletben és egyetlen pártnak sem tagja az a magánszemély, aki különös körülmények között előzte meg népszavazási kérdésével múlt héten a szocialistákat. Simonné Gercsényi Gabriellának egyébként olyan boltja van Tordason, amelyik vasárnap is nyitva van.

Reggeltől estig nyitva tart az üzlete vasárnap is Simonné Gercsényi Gabriellának Tordason, aki azzal került a minap a figyelem középpontjába, hogy másodpercekkel előzte meg az MSZP-t népszavazási kérdésének benyújtásában. A szocialisták régóta a vasárnapi boltzárról kérdeznék a választókat, ám ismét megelőzték őket a Nemzeti Választási Irodánál.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” – Ezt a kérdést nyújtotta be múlt kedden a Nemzeti Választási Bizottsághoz Simonné, aki ezzel éppen hogy megelőzte a szocialista Harangozó Tamást. A két népszavazási kérdés benyújtására azután nyílt lehetőség, hogy a Kúria elutasította a jogorvoslati kérelmeket a korábbi kérdések ügyében, és ezzel megszűnt a boltzáras kérdés „védettsége”. Az MSZP-t nagyon meglepte a „jól értesült” magánszemély akciója, aki elmondása szerint azért nyújtott be népszavazási kérdést, mert érdekli a téma, az időbeli előzéssel pedig állítása szerint szerencséje volt.

Hírdetés

Lapunk tegnap tordasi egész nap nyitva lévő boltjában kereste fel Simonné Gercsényi Gabriellát, aki nem volt hajlandó nyilatkozni, állítása szerint azért, mert kiforgatják a szavait, s emiatt sajtópereket fontolgat.

– Morgós típus, aki akár a rendőrökkel is összerúgja a port – ezt már egy helyi lakos mondta lapunknak. A tordasi férfi vehemens asszonynak ismeri a boltost, ám nem gondolja, hogy valaki más befolyásolta volna őt népszavazási kérdésének benyújtására. Mint mondta, régóta üzemelteti boltját a településen, korábban gyakran kifogásolta egy-egy másik üzlet megnyitását, köztük a trafikokét is, amelyek rontották a forgalmát. Egy, a tordasi közéletben is jártas, gyermekkora óta a településen élő lakos szerint kizárt dolog, hogy a politika állna a boltos népszavazási kezdeményezése mögött. Informátorunk úgy látja, egyszerű boltosról van szó, aki ezzel foglalkozik, amióta csak ismeri; még a helyi közéletben sem vesz részt, azt pedig főleg nem tartja elképzelhetőnek, hogy a nagypolitika környékezte meg az asszonyt.

Nemrég kiderült az is, egyáltalán nem biztos, hogy a népszavazási kezdeményezésből lesz valami, ugyanis a Nemzeti Választási Iroda elnöke elutasította, és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság elé a boltzárral kapcsolatban benyújtott két népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, azok ugyanis nem felelnek meg az előírásoknak. A tordasi magánszemély kérdését azért utasították el, mert ahhoz nem volt csatolva üres aláírásgyűjtő ív, vagyis az aláírásgyűjtő ív mintapéldánya, ez viszont kell az érvényességhez. Harangozó Tamás kérdését a már említett „párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva utasították el. A határozatok ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a szervezők a kérdést 15 napon belül ismételten benyújthatják, és annak hitelesítését a bizottság napirendjére kell tűzni. Vagyis ha Simonné Gercsényi Gabriella pótolja a hiányt, elindul a folyamat, és ismét hónapokra blokkolható a téma.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »