Gyakorlatilag blokád alá helyezi Líbiát az unió

Elindult szerdán az EUNAVFOR MED nevű uniós hadművelet második szakasza, mely során európai hadihajók járőröznek a líbiai és a nemzetközi vizek határán, a Földközi-tengeren – számolt be róla a France24.

A művelet első fázisát már júniusban megkezdték, ez idő alatt folyamatosan gyűjtötték az információkat az embercsempészek útvonaláról, szokásaikról. Ismert, Líbiából, Moammer Kadhafi hatalmának megdöntése óta tízezrével vándorolnak az Európai Unióba a Földközi-tengeren át, nem ritkán túlzsúfolt lélekvesztőkön, az útért pedig nagyon sok pénzt fizetnek az embercsempészeknek.

A flotta tagja jelenleg egy olasz repülőgép-hordozó, egy francia fregatt, egy brit, egy spanyol és két német hajó, de a hónap végéig még egy belga, egy brit és a szlovén hajó is érkezik.

Hírdetés

Egyelőre nem hajózhatnak líbiai vizeken

Az EU szeptemberben adott zöld jelzést a hadműveletnek, a hajók – amelyek feladata az embercsempészek letartóztatása és a hajóik elkobzása – ugyanakkor nemzetközi vizeken járőröznek, és nem is üldözhetik az embercsempészeket líbiai felségterületre.

A hadművelethez még az ENSZ Biztonsági Tanácsának engedélyére is várnak, a líbiai hatóságoknál pedig azt próbálják kijárni, hogy akár az ország felségvizein is üldözhessék az embercsempészeket.

Az észak-afrikai országban egyébként majdhogynem szíriai szintű káosz van, több frakció harcol egymással a hatalomért. Korábban az innen induló migrációnak leginkább kitett Olaszország részéről felvetődött mind a katonai beavatkozás lehetősége, mind pedig az az ötlet, hogy közös, globális erőfeszítéssel építsék újra a polgárháború sújtotta országot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »