Gyakorlatilag betiltották a klímák használatát a hazai vendéglátóhelyeken

Gyakorlatilag betiltották a klímák használatát a hazai vendéglátóhelyeken

A kormány rendelete értelmében csak olyan hűtő- és fűtőberendezések üzemeltethetők, amelyek a külső levegő beszívásával működnek vagy UV-fénnyel közömbösítik a levegőben lévő esetleges vírusokat, kórokozókat.

Fokozatosan enyhítenek Magyarországon a járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedéseken. Így például a fővárosban megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, vidéken pedig már a belső teret is használhatják a vendégek – de az üzemeltetőnek bizonyos szabályokat be kell tartaniuk.

Május 16-án jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a fokozott fertőzésveszélyre való tekintettel vendéglátó üzletben kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható. A rendelet egyúttal kimondja, hogy vendéglátó üzletben tilos olyan berendezést használni, amely a belső levegőt keringteti. A rendelet szerint kivételt képeznek a tiltás alól azok a helyiségek, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, illetve olyan berendezés is használható, amely a belső levegőt keringteti ugyan, de UV-sterilizáló technológiával ellátott.

A vgfszaklap.hu összegyűjtötte, hogy a kormányrendelet alapján pontosan milyen eszközöket lehet majd használni a vendéglőkben. A legegyszerűbb légkezelő berendezés a szobai ventilátor, amely semmi mást nem csinál, mint a helyiség levegőjét mozgatja át, ezért a kormányrendelet alapján

vendéglátó üzletekben ventilátorok nem használhatók.

Magyarországon a legelterjedtebb légkondicionáló berendezések a split klímák. Ezek két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből állnak, utóbbi tulajdonképpen a helyiség levegőjét keringteti át a készülék alumínium lamelláin, melynek következtében lehűti a levegőt. Hasonló elven működnek a fan-coilok is, csak ott a kültéri egység az első lépcsőben vizet hűt le, ez hűti le azután a belső levegőt ventilátorral szerelt „radiátorokon” keresztül. Mindebből következik, hogy

vendéglátó üzletben split klímák és fan-coilok sem használhatók.

Hírdetés

Arról, hogy az osztott rendszerű klímák hozzájárulhatnak-e fertőzések terjesztéséhez, megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy mivel folyamatosan beszívják, illetve lehűtve kifújják a hűteni kívánt helyiség levegőjét, egyfajta folyamatos belső cirkulációt hoznak létre. Ebben a légáramban pedig a parányi vírusok aeroszol formában többször is megtehetik az utat a beltéri egységen keresztül, növelve a fertőzésveszélyt.

Korábban egy vuhani fertőzési láncot visszafejtve arra jutottak, hogy a megbetegedések mind egy étteremhez, sőt, annak egyik beltéri légkondicionáló egységéhez köthetőek. A szóban forgó berendezés légáramában ült egy személy, aki már az étteremben tett látogatását követő napon a betegség tüneteit mutatta, azok közül pedig, akik a hozzá közel eső berendezés légáramlatában ültek, szintén számosan megbetegedtek.

A kormányrendelet kihirdetésétől számított 15 nap után viszont be lehet majd kapcsolni azokat a berendezéseket, amelyek extra vírusmentesítő védelmet biztosítanak. A technológia lényege, hogy egy ultraibolya tartományú fénynyalábon áthaladva a vírusok és baktériumok jelentős része elpusztul. Így vendéglátó üzletben

UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezés használható.

A rendelet kifejezetten a belső levegőt keringtető berendezések használatát tiltja, vendéglátó üzletben a légcsatornázható, 100 százalékos külső beszívásos berendezés használata megengedett. Ezeknél nincs a helységből visszaszívott levegő, így egy fertőzött személy esetén a többiek „elvben” nem fogják az általa kilélegzett levegőt beszívni.

Bár a rendelet elsősorban a vendéglátó üzletekre vonatkozik, a portál szerint a szakmai logika megkövetelné, hogy ezeket az óvintézkedéseket egyéb közületi és olyan intézményekben is figyelembe vegyék, ahol nagyobb a fertőzésveszély a nagyobb átmenő forgalom miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »