Gyakoribbak a cápatámadások, mint gondolnánk, de az utazási irodák hallgatnak róla

Gyakoribbak a cápatámadások, mint gondolnánk, de az utazási irodák hallgatnak róla

Az utazási irodák elégtelenül tájékoztatják a cápaveszélyről az Egyiptomba utazókat – állítja egy turista, aki maga is találkozott egy cápával a tengerben lubickolva tavaly. Neki szerencséje volt, az állat elúszott.

A nemrég cápatámadás áldozatává vált cseh turista esete hatalmas nemzetközi sajtóvisszhangot keltett. Az ügy kapcsán a Hospodárske Noviny gazdasági napilap internetes kiadása közölt háttérrcikket arról, hogy a cápatámadások jóval gyakoribbak, mint azt gondolnánk, de keveset beszélnek róla.

A fentebb említett turista az egyiptomiakról tudta meg, hogy a cápák elég gyakran rontanak neki a vízben gyanútlanul fürdőző embereknek. Az utazási irodák azonban tagadnak, szerintük a turisztikai központok környékén a cápák jelenléte szokatlan.

idézi az iDnes a tapasztalatit közlő férfit. Elmondta, hogy neki szerencséje volt, az állat nem támadta meg. Ugyanakkor éleseb bírálta az utazási irodákat, akik szerinte elégtelenül tájékoztatnak a cápák okozta veszélyekről. Ugyanígy véli a tragikus körülmények közt elhunyt cseh turista özvegye is.

mondta az özvegy, aki korábban azt is elmesélte a sajtónak, hogy csak azért nem volt ő és lánya a vízben férje halálakor, mert a mentőmellényekre és az úszómesterre vártak.

A felháborodásának most hangot adó férfi elmondta, hogy tavaly ősszel, amint elhagyta a repteret, a helyi ügyfélszolgálati asszisztens azonnal felhívta a figyelmét egy osztrák turista hölgy esetére, akit a férfi szállásától nem messze harapott meg egy cápa. A hölgy súlyos sebekkel, de túlélte a támadást.

Más turisták is hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek. Elmondták, hogy a cseh férfi halála után a strandok nyílt tenger felőli szakaszait lezárták, csak a lagúnák maradtak elérhetőek. Ennek ellenére mindenki figyeli, mi lehet mellette a vízben, de viszonylag biztonságban érzik magukat.

nyilatkozott az iDnes.cz-nek az az utazási iroda, aki az elhunyt cseh turista és családja útját is szervezte. Az iroda hozzátette, hogy turistáknak nem adnak speciális iskolázásokat a cápákról,mert az állatok előfordulása a fürdésre kijelölt strandokon „szokatlan”. Aktuális információkkal csak a vizimentők rendelkezhetnek a helyszíne.

Hírdetés

mondta egy másik utazási iroda szóvivője a cseh portálnak, aki az egyiptomi közlekedés veszélyeivel hasonlította össze az eseteket.

fogalmazott. A csehországi utazási irodák szövetségének alelnöke, Ján Pápež a DVTV-nek nyilatkozva nemrég azt mondta, hogy Egyiptomban nem olyan fontosak, hogy az utazási irodák szükségét éreznék tájékoztatni a turistákat ezzel kapcsolatban.

mondta.

Cápatámadások

A tavaly megtámadott osztrák turista hölgy esete után a Marsa Alam strandjait pár napra lezárták. Több támadásra került sor ugyanezen a partszakaszon 2010-ben. akkor egy hónap leforgása alatt egy német és négy orosz turistát támadtak meg a cápák. A német hölgy belehalt sérüléseibe.

Akkor felreppentek olyan spekulációk, hogy teherhajókról döglött halakat dobáltak a tengerbe, ami odavonzotta a cápákat. Az ilyen találgatásoknak azonban még az áldozatok hozzátartozói sem adtak hitelt.

Az ISAF adatbázisa szerint 2017-ben 88 cápatámadás történt, ebből 5 végződött tragédiával. A legtöbb cápatámadás az USA-ban és Ausztráliában történik.

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: kyivpost.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »