Gy. Németh Erzsébet kiterítette a főváros lapjait a Fesztiválzenekar ügyében

Gy. Németh Erzsébet kiterítette a főváros lapjait a Fesztiválzenekar ügyében

Programokat, turnékat mond le és munkatársakat is elbocsát a Budapesti Fesztiválzenekar a megszűnt tao-támogatás miatt. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak azt mondta: a főváros egyeztetést kezd az ügyben.

A fővárosnak fontos, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása rendben legyen – fogalmazott az InfoRádiónak Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, aki szerint azt a pénzt, amelyet a tao-támogatásból most elveszít a zenekar, az államnak valamilyen formában muszáj lenne visszapótolnia.

A politikus ígérete szerint mindenkivel tárgyalóasztalhoz ülnek, akivel az ügy kapcsán csak lehet, miután fontosnak tartják, hogy a fesztiválzenekar azokat a programokat, amelyeket a budapestiek megelégedésére korábban biztosítottak, továbbra is megrendezzék, példaként az esélyegyenlőséget biztosító, beavató, vagy kakaókoncerteket említette, illetve a gyermek- és idősotthonokban megtartott ingyenes előadásokat, amelyekhez szeretnék, ha az állam is hozzájárulna.

Hírdetés

Gy. Németh Erzsébet úgy látja, hogy a tao-támogatás nemcsak a Budapesti Fesztiválzenekart fogja érinteni, hanem elképzelhető, hogy a jövőben a fővárosi színházakat is. Sajnálatát fejezte ki továbbá, hogy mint fogalmazott, az állam nem méri föl, hogy egy jól bevált támogatási rendszert egyik napról a másikra módosít. Otthon, a családban sem tudjuk megtenni, hogy ha valamire pénzt fordítunk, ha valamit közösen elhatároztunk, azt egyik napról a másikra teljes mértékben kivonjuk a büdzséből.

A főpolgármester-helyettes nem kívánt ígérgetésbe belemenni, azt azonban megismételte, hogy a főváros számára fontos, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar továbbra is tudja biztosítani az együttműködési szerződésük alapján az abban vállalt koncerteket és rendezvényeket.

A zenekar hétfőn közölte, hogy csak úgy tudja stabil működését biztosítani, hogy azokból számos projektet elhagy, mert a kieső tao-támogatásnak kevesebb, mint a flét kapja csak meg kompenzációként. A jövő évtől szünetelnek az operaprodukciók, elmarad egy négyéves együttműködés a genfi operaházzal, és egy a balti államokba tervezett turné is. A hazai közösségi programok közül szintén szünetelnek a zenekar partneriskoláit szolgáló Hangszerkóstolók, a Lásd, amit hallasz! filmverseny, a BFZ bekopog! program, a templomi koncertek, az idősotthonokba szervezett kamarakoncertek és a kisgyermekeknek létrehozott Zenevár koncertek is.A BFZ stábját is szűkíti, számos munkatársától kényszerül megválni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »