Gusztustalan üzelmek az ukrajnai segélyszállítmányokkal

Gusztustalan üzelmek az ukrajnai segélyszállítmányokkal

Mint ismeretes, a múlt héten megérkezett Kárpátaljára az a mintegy 100 millió forint értékű segélyszállítmány, amelyet Magyarországról több jótékonysági szervezet összefogásának eredményeként indítottak útnak.

A 8 kamionból 4 tartós élelmiszereket szállít és Kárpátalján marad, míg a másik 4 az élelmiszereken kívül gyógyászati segédeszközöket visz a Kárpátokon túlra.

A jó szándék, kétségtelenül elvitathatatlan, azonban félő, hogy még így sem jutnak el ezek az élelmiszercsomagok a rászoruló, nélkülöző nemzettestvéreinkhez.

Ugyanis egyre több panaszról hallani, hol a boltok polcain találkozhatunk segélyszállítmányokból származó termékekkel, hol pedig egyszerűen nem a magyarok, hanem a Donyeckből áttelepült ukránok részesülnek a támogatásból.

Lembergben az egyik üzlethálózat polcain olyan lengyel makaróni tésztára bukkantak, ami humanitárius csomagként került Ukrajnába – írta a karpathir.com. A portál emlékeztet, hogy a csomagoláson jelezték is, igaz, lengyelül, hogy kereskedelmi forgalomba az adott termék nem kerülhet, vonalkód sincs rajta.

Hírdetés

Ennek ellenére mégis valakit gazdagít a lengyel makaróni, s közben a rászoruló éhes marad…

Ugyanakkor, nem ez az első ilyen eset, és valószínűleg nem is az utolsó, legalábbis azok szerint, akik ismerik az ukrán viszonyokat, a mindent átszövő korrupciót.

Beszámolók szerint, Beregszászon az Ökumenikus Segélyszervezet csomagosztásán a Donyeckből menekült ukránokat részesítették előnyben  a magyarokkal szemben. Volt olyan 7 gyermekes kárpátaljai magyar családanya, aki kénytelen volt üres kézzel hazamenni, mert már nem maradt számára semmi.

Hogy mi lehet a megoldás? Hogyan lehetne kiküszöbölni a visszaéléseket a rendszerben? Valószínűleg az Ukrajnát jelenleg jellemző káosz miatt ez nehéz, de ha már a nemzettestvéreinknek gyűjt az anyaország adományokat, akkor a legelemibb elvárás a magyar állam felé, hogy azt tényleg a rászoruló kárpátaljai magyarok kapják meg.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »