Guronsannal turbózták magukat a franciák?

Guronsannal turbózták magukat a franciák?

A német Bild nyilvánosságra hozta, hogy a németek elleni győztes elődöntőt követően a franciák öltözőjében Guronsan dobozait találták meg. A pezsgőtabletta koffein- és aszkorbinsav (C-vitamin)-tartalmú, amely felgyorsítja a fáradt szervezet regenerálódását.

Máris itt az első olyan vád, ami arra hivatott, hogy magyarázatot adjon arra, vajon miért nem sikerült Németországnak a világbajnoki címe mellé az Európa-bajnokit is megszereznie a július 10-én véget ért kontinensviadalon. A Bild internetes változata kürtölte világgá, hogy a németek elleni elődöntőt követően a franciák öltözőjében Guronsan pezsgőtabletták dobozait találták meg, amely a benne található koffein és C-vitamin tartama miatt felgyorsítja a fáradt szervezet regenerálódását. Ennek használata pedig magyarázat lehet arra, hogy a meccs második félidejében miért kerekedhettek a németek fölé a házigazda franciák.

A doppingvádakat ráadásul a lap egy német professzor nyilatkozatával is alátámasztotta.

– A WADA szerint minden olyan anyag doppingszernek minősül, amellyel előnyt szerez versenytársaival szemben. A koffein bizonyítottan növeli a teljesítményt, azaz az ezt tartalmazó Guronsan is doppingszernek minősül – jelentette ki Fritz Sörgelt.

A WADA tiltólistáján, illetve a monitoring, azaz figyelt szerek listáján korábban szerepelt a koffein, illetve az ezt tartalmazó néhány szer, mert úgy vélték, egy bizonyos mennyiség felett lehet teljesítményfokozó hatása, mára azonban ez a nézet megdőlt, így egyik listán sem található a Guronsan.

Se a koffein, se a C-vitamin, se a Guronsan nem szerepel a doppinglistán – mondta el az MNO-nak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. Viszont kérdésünkre azt is hozzátette, hogy az Aranycsapatot 1954-ben legyőző nyugatnémet labdarúgó-válogatottnak az öltözőjében talált, amfetamint tartalmazó Pervitin ma már doppingszer.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »