Gulyás Márton videójában követel igazságos választási rendszert Zagyva Gyula

Gulyás Márton videójában követel igazságos választási rendszert Zagyva Gyula

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a rendszerváltás utáni  Magyarország eddigi politikatörténetében példátlan videót osztott meg Youtube-oldalán Gulyás Márton aktivista, rendező. A videóban jobb- és baloldali magyar értelmiségiek, politikusok és közéleti személyiségek igazságos választási rendszert követelnek, mert – mint az a videóban elhangzik – a jelenlegi „nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalomban maradását”.

A videóban szerepel Csintalan Sándor, Misetics Bálint, Törley Katalin, Hajós András, Pörzse Sándor, Stohl András, Gálvölgyi János, Bánfalvi Eszter és Zagyva Gyula is, akik így összegeznek: Baj van!

„Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha a Zagyva Gyula eljött a Gulyás Márton videójába szerepelni? Semmi keresnivalóm nem lenne itt. Semmi. Ennek ellenére itt vagyok, és elmondom, hogy ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van”

– fogalmaz a felvételen Zagyva Gyula.

Hajós András ki is jelenti: lehet hogy a videón megszólalók semmiben nem értenek egyet, Pörzse Sándor szerint „nem ülnének le egymással sörözni”, de egy dologban mindannyian hasonlóan gondolkoznak: legyen igazságos és demokratikus választási rendszer Magyarországon.

„Kérem a politikai pártok mindegyikét, hogy dolgozzanak együtt, hogy legyen egy igazságos választási rendszerünk!”

Hírdetés

– mondja Stohl András színész, majd Gálvölgyi János színművész is arra kéri a politikai pártok mindegyike működjön együtt az ehhez szükséges törvények közös megalkotásában.

„Ha 2018-ban szabad és demokratikus választásokat akarunk, akkor össze kell fognunk” – jelenti ki a felvételen Pörzse Sándor.

Ismeretes, az igazságosabb választási rendszer megalkotása hónapok óta napirenden van jobb és baloldali ellenzéki körökben egyaránt. Haraszti Miklós, aki az EBESZ választási megfigyelőjeként is tevékenykedett, az Élet és Irodalomnak adott a kérdéskörről még idén márciusban interjút, amely akkor komoly vitát váltott ki a sajtóban.

http://mno.hu/

Gulyás Márton pedig áprilisban hirdette meg választási mozgalmát.

http://mno.hu/

Azt nem lehet egyelőre pontosan tudni, hogy ez a választási mozgalom bővült most jobb- és baloldali szereplőkkel, mindenesetre a Youtube-videó kísérőszövegében ez szerepel: „Mozgalmat építünk, hogy demokratikus, igazságos és konszenzusos választási rendszert harcoljunk ki magunknak a 2018-as választásokra!”

Európában egyébként nem példa nélküli, hogy ellenzéki pártok széleskörű választási szövetséget hirdetnek meg egy hatalomba bebetonozódott, de  a kormányzásban korrumpálódott, vagy abba belefáradt kormányerő leváltására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »