Gulyás Márton: Bayer stílusa életveszélyes

Bayer Zsolt a Fidesz szócsöve -mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Gulyás Márton, aki szerint a publicista kommunikációja szorosan követi a kormánypropagandát.

Az aktivista, aki többekkel együtt hétfőn délelőtt kávézott Bayerral, nem tartja haszontalannak a találkozót – szerinte „létrejött egy beszélgetés lehetősége” arról, hogy a Bayer-féle stílus színvonala része a kormányzásnak.

„Az, hogy Bayer Zsolt miért így beszél, miért így ír, miért ezt a fajta uszítópropagandát használja, az nyilván szorosan összefügg azzal, hogy a Fidesz lemondott arról, hogy nem egész Magyarországnak kíván kormányzást biztosítani, hanem a saját táborát kívánja kizárólagosan egyben tartani. Ha egy kormányzat ilyen szűkre szabja a saját mozgásterét, akkor nyilvánvalóan kell az a fajta uszítós, sokszor gyűlöletkeltő kommunikáció – amit például Bayer Zsolt használ –, azért, hogy elfedhesse azt, hogy itt nyilvánvalóan nem az zajlik, hogy egész társadalmi osztályoknak a helyzetét javítja a kormányzat, hanem csak az zajlik, hogy a saját tömbjét próbálja egyben tartani. Ehhez pedig egyre agresszívabb beszédmód szükséges” – véli Gulyás.

Gulyás Márton szerint Bayer még akkor is szócsőnek számít, ha nem ő a nagyobbik kormánypárt fő kommunikációs munkatársa. Ő a fideszes tábor „legautentikusabb hangja”. Ez a fideszes tömb ad a kormány szavára és útmutatást vár tőle, ezért nyilvánvalóan követi munkásságát, hiszen úgy véli, hogy Bayer a belső kör tagja, szavai pedig gyakorlatilag egyenértékűek a miniszterelnök vagy a fideszes belső vezetés szavaival.

Hírdetés

„Nem az a kérdés, hogy ő kap-e utasításokat, ő annál egy autonómabb személy. Ez nyilvánvaló” – folytatta a Hír TV vendége, hozzátéve: Bayer leköveti a Fidesz politikai mozgását, ezzel pedig szinkronba kerül azzal a politikával, amit Orbán Viktor gyakorol a társadalom kárára.

Gulyás úgy látja, Bayer Zsolt egyáltalán nem élvezi ezt a stílust, egyszerűen csak beleszorult ebbe a szerepbe. „… kommunikációs mozgása és a Fidesz politikai mozgása szorosan összefügg egymással. Ez egy koordinált dolog. És ráadásul Bayer Zsolt ebbe lavírozta bele magát. Ő ebből már csak durvábban fog tudni kijönni. Még durvább hasonlatokra, szóösszefüggésekre kell majd vetemednie azért, hogy a saját olvasókörét, táborát – mely megegyezik a Fidesz szavazótáborának a keménymagjával –, ki tudja szolgálni. Ez egy nagyon fontos állítás. A másik nagyon fontos állítás, hogy a közbeszéd itt tart, ahol tart Magyarországon, az nem mindannyiunk egyenlő felelőssége, hanem igenis azt lehet látni, hogy 2010 óta a Fidesz olyan mértékben züllesztette le a politizálásnak a színvonalát és ezzel szoros összefüggésben a közbeszédnek a színvonalát, ami egyetlen korábbi kormányzatról sem mondható el” – fejtette ki Gulyás Márton, hozzátéve, hogy a harmadik és legfontosabb állítás az, hogy egy ilyen helyzetben mit lehet tenni.

Az aktivista hozzátette, szembesíteni kell a kormánypárti véleményvezért azzal, hogy beszédmódja életveszélyes és összefügg azzal a politikával, mely jelenleg nyomorítja a magyar társadalmat.

http://mno.hu/

Bayer Zsolt, a TASZ több tagja, az LMP politikusai, valamint Gulyás Márton hétfőn délelőtt Budapesten, egy Attila úti sörözőben kávézott együtt – a találkozó apropója az volt, hogy a jobboldali újságíró egy rádióinterjúban azt mondta, taknyukon és vérükön húzva kellene kivezetni az Országházból az olyan tüntetőket, mint akik nemrégiben a civiltörvény ellen tiltakozva némán, táblákat feltartva demonstráltak egy országgyűlési bizottsági ülésen. Bayer a találkozón elismerte, hogy durván fogalmazott – Szél Bernadett kávézás közben jelentette be, hogy uszítás gyanújával feljelentést tett a rádióban elhangzottak miatt.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »