Gulyás: lehet, hogy újra védettségi igazolványhoz kötnek majd bizonyos tevékenységeket

Gulyás: lehet, hogy újra védettségi igazolványhoz kötnek majd bizonyos tevékenységeket

CIKKÜNK FRISSÜL

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón újságírói kérdésekre az augusztus 20-ai ünnepség kapcsán elmondta, nélkülöznünk kell a Lánchíd fényfestését, s nem értik, miért döntött így a főváros, ugyanis a felújítás nem lehet a fényfestés akadálya.

A kínai vakcinák hatékonysága kapcsán Gulyás közölte, folyamatosan figyelemmel kísérik valamennyi oltóanyag hatékonyságát, s mindegyik megfelelő. Hozzátette, a kínai oltást adták be a legtöbb embernek a világon, a WHO engedélyezte, és a hatékonysága mindenhol megfelelő.

Az építőipari korlátozások érvényességéről a miniszter közölte, annak konkrét időpontja nincs, figyelik a hatásokat. Céljuk pedig nem az áruk szabad mozgásának akadályozása, csak „a tisztességtelen piaci folyamatokat kívánják meggátolni.”

Szóba került a magyar-ukrán viszony is. A miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, készen állnak a találkozóra, szerdán pedig Ukrajna-konferencia van Vilniusban, Szijjártó Péter pedig elmondta a magyar külpolitika elképzeléseit. Továbbra is támogatják Ukrajna integrációját, de ezek után a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó oktatási törvényt fogadtak el, ennek a módosítása a feltétele a tárgyalások folytatásának. Ezt pedig a Biden-adminisztráció is megértette.

A pedofilellenes törvényre vonatkozó kérdésre Gulyás azt válaszolta, csak abban az esetben változtat Magyarország a törvényen, ha az Európa Bizottsággal megegyezésre jut, vagy ha az Európai Bíróság a megfelelő eljárás végén így dönt. A helyreállítási program 2500 milliárdos támogatását pedig nem lehet ettől függővé tenni. A tárgyalások napi szinten zajlanak.

Az oltások kapcsán Gulyás úgy fogalmazott: ne tekintsék vakcinaszakértőknek a baloldali újságírókat, utalva azokra, akiknek a két kínai Sinopharm vakcina beadása után sincs védettsége, és 60 év felettiek. Ezt arra reagálta, hogy sok hír érkezett a napokban, ami arról szólt, hogy az idős és kínai vakcinával oltottak közül sokaknak nincs semmilyen védettsége a fertőzés ellen.

Hírdetés

Akit beoltottak és két oltást kapott, annak semmit nem kell tennie. Valamennyi vakcinát vizsgáljuk. Ha a virológusok és a szakemberek azt mondják és az lesz a többségi vélemény, hogy be lehet adni a 3. vakcinát, akkor lesz döntés róla – mondta Gulyás Gergely. Szerinte még 2,5 millió ember van, akit be lehetne oltatni.

Az új hullám kapcsán elmondta, nem kell újabb korlátozó intézkedésekre számítani, mint ami a 2. vagy a 3. hullám esetén volt. Lehet, hogy odáig vissza kell menni, hogy csak a védettségi igazolvány jogosít majd bizonyos helyekre belépésre, részletezte. 

Arról is szó volt, hogy lehet-e kötelezővé tenni az oltást, amiről Gulyás szerint nem döntött a kormány, és társadalmi vitát kezdeményezne a témával kapcsolatban. Hozzátette, hogy ehhez hasonló döntést más országban sem hoztak meg.

Gulyás továbbá úgy véli, a negyedik hullámra készen áll a magyar egészségügy, s azt is kijelentette, „a világ jobb volt addig, ameddig tisztességes újságírók dolgoztak”.

 

 

 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »