Gulyás Gergely keményen visszaszólt David Pressmannek

Gulyás Gergely keményen visszaszólt David Pressmannek

Bravó Gergely!

– Az amerikai nagykövet illetéktelen abban, hogy a magyar külpolitikát meghatározza, mert az a magyar kormány feladata – nyilatkozta az ATV-nek Gulyás Gergely a pekingi Orbán–Putyin-találkozó után David Pressman részéről megfogalmazott kemény bírálatra reagálva. Az amerikai nagykövet azt írta a közösségi oldalán, az X-en: „Magyarország vezetője egy olyan ember mellé állt, akinek az erői emberiség elleni bűncselekményekért felelősek Ukrajnában, és egyedül tette ezt a szövetségeseink között. Miközben Oroszország az ukrán civileket támadja, Magyarország az üzletért könyörög.”

Ha az elmúlt évekre  visszatekint, találkozót fog látni – többet is – Joe Biden és Putyin elnök között, beleértve Joe Bidennek az elnöki és az alelnöki időszakát is. Javaslom, hogy ezeket a képeket nézegesse!

– üzent Pressmannak a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Arra a felvetésre, hogy amikor Joe Biden amerikai elnök Putyinnal találkozott, még nem volt háború, Gulyás Gergely azzal válaszolt:

A háború időszakában pedig kiemelten fontos, hogy a békéről beszéljünk, és arról, hogy az orosz agressziónak mielőbb véget kell vetni. A miniszterelnök is ezt tette, és mindenkinek azt javaslom, hogy tegye is ezt.

Németország budapesti nagykövete, Julia Gross is határozott tónusban tett fel kérdéseket a magyar miniszterelnök Putyinnal való találkozója kapcsán. Kovács Zoltán kormányszóvivő bejegyzése alatt az X-en a budapesti német nagykövet azt írta: „Szóval – Putyinnak be kell fejeznie a háborúját Ukrajna ellen, véget kell vetnie a civilek bombázásának, az iskolák és kórházak elleni rakétatámadásoknak és a gyerekek elrablásának? Ez volt a szándék és a megbeszélés tárgya, ugye?” – tette fel a kérdést Julia Gross az Orbán–Putyin-találkozóról.

Hírdetés

 

Gulyás Gergely a német nagykövetnek azt javasolta: „Azokat a beszélgetéseket olvasgassa, ezek részben megjelentek az interneten is, amelyeket a saját kancellárja folytatott a háború kezdete, illetve kitörése óta az orosz elnökkel.” A miniszter szerint ha Európa felelősen akar eljárni, akkor minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy Oroszországot az agresszió befejezésére rászorítsa.

Ilyen értelemben a német nagykövet talán furcsa formában feltett kérdésére kielégítő választ tudunk adni, igen, ezért találkozott a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel

– mondta a miniszter. Hozzátette: ráadásul kommunikálta is a magyar kormány, hogy mielőbbi béketárgyalásokat és fegyverszünetet szeretne.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök a Putyinnal folytatott megbeszélésen miért a katonai művelet kifejezést használta, és nem a háborút, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a magyar kormánynak világos véleménye van, minden olyan, a háborút elítélő dokumentumot az Európai Uniós tagállamokkal együtt fogadtunk el, ami Oroszországot Ukrajna területi integritásának tiszteletben tartására szólítja fel.

Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy Magyarország NATO-tagságára bármilyen formában veszélyt jelenthet-e egy Orbán–Putyin-találkozó, összefüggésbe hozható-e a NATO-val, kijelentette: nem hozható összefüggésbe, és semmilyen veszélyt nem jelent.

 

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »