Gulyás Gergely: akit kétharmaddal választanak meg, kétharmaddal lehet leváltani

Gulyás Gergely: akit kétharmaddal választanak meg, kétharmaddal lehet leváltani

Ellenzéki térfélen ma már napi szinten téma a legfőbb ügyész, Polt Péter leváltása, azonban a kancelláriaminiszter jogászszemmel közelít a kérdéshez.

A szerdai előválasztási vitán is téma volt Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között a legfőbb ügyész pozciója.

Utóbbi szerint a kormánypártok megkezdték Polt Péter “bebetonozását” – azzal, hogy 9 évre meghosszabbították státuszát -, annak jeleként, hogy a kormányzat “fél” attól, hogy hamarosan kormányváltás lesz Magyarországon. Erre példaként a vita mindkét résztvevője megemlítette, hogy épp egy szerdán benyújtott kormánypárti törvényjavaslat kötné kétharmados többséghez a legfőbb ügyész felmentését, illetve hivatalvesztésének kimondását.

Gulyás Gergely erre és az ellenzéki felvetés nyomán kelt sajtótudósításokra csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva reagált.

“A legfőbb ügyész megválasztásának világos szabályai vannak, ezen semmit nem változtat a most benyújtott javaslat” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(“y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(“uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Hozzátette: teljesen világos szabályai vannak a legfőbb ügyész megbízatása keletkezésének, megválasztásának, és ezeket a kormány frissen benyújtott javaslata egyáltalán nem érinti, eddig is kétharmados többséggel választotta meg az Országgyűlés, és hogyha egy megbízatás kétharmados többséggel keletkezik, a megszüntetésére is csak így van lehetőség.

“Ez utóbbit tartalmazta a jelenlegi törvénymódosítás” – mutatott rá.

Hangsúlyozta még: ez egyébként valamennyi közjogi tisztségviselő esetében így van, “tehát amilyen többséggel keletkezik valakinek a megbízatása, ugyanolyan többséggel lehet megszüntetni is a megbízatást.

“Az a pontosítás, amelyet az előterjesztés tartalmaz, az eddig is létező alkotmányos gyakorlatot foglalja jogszabályba” – magyarázta Gulyás Gergely.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »