Gulyás: a harmadik oltáshoz kötnék a védettségi igazolvány érvényességét

Gulyás: a harmadik oltáshoz kötnék a védettségi igazolvány érvényességét

A járványügyekkel foglalkozott leghosszabban a kormány a tegnapi kormányülésen – kezdte Gulyás Gergely a Kormányinfót. /Frissülő cikk./

Ha szükséges, tudják növelni a kórházi kapacitást. A harmadik oltások számát tekintve elsők vagyunk Európában. A szabad invazív lélegeztetési kapacitás 507, a szabad felnőtt ágykapacitás 4508, de szükség esetén tudják bővíteni.

A harmadik oltáshoz köthetik a védettségi igazolvány érvényességét

A kormány kérésére operatív törzs vizsgálja, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz kötődjön, de erről csak később várható bejelentés.

Meghosszabbítják az oltási akcióhetet

Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet – jelentette be Gulyás, arra is felkérték az operatív törzset, hogy a következő hónapokban dolgozzák ki azt a rendszert, amiben oltási akciónapokat rendezhetnek.

Személyesen keresi fel az oltottakat a kormány

Gulyás Gergely azt is elmondta, a harmadik oltás felvétele létfontosságú, éppen ezért 3,7 millió ember védettsége december 10-én lejár (mert letelt a második oltást követő hat hónap.) Őket az általuk megadott elérhetőségek valamelyikén személyesen fogja felkeresni a kormány, hogy vegyék fel a harmadik koronavírus elleni vakcinát.

Pfizerrel oltják hamarosan az 5-11 éves gyerekeket

Az 5-11 évesek oltásával kapcsolatban Gulyás ismertette, 2 millió oltás érkezik december 13. után a korosztály számára, így hamarosan el is kezdődhet a gyerekek oltása. Pfizer vakcinával fogják majd őket oltani.

Nemzeti hatáskörben kell dönteni a kötelező oltásról

Hírdetés

Nemzeti hatáskörben kell döntést hozni róla, de nem tartják bajnak, ha a Bizottság ajánlásokat fogalmaz meg a kötelező oltásról.

Magyarországon a munkáltatók előírhatják a munkavállalók számára az oltást, vannak olyan területek, ahol kötelező is, például az egészségügyben. Végleges álláspontot a továbblépésről nehéz mondani.

A Szputnyik elfogyott

Minden koronavírus elleni oltóanyagból nagy számban áll rendelkezésre Magyarországon a Szputnyik vakcina kivételével, amelyik elfogyott.

Gulyás Gergely a kormányinfón cáfolta, hogy visszaléptünk volna az uniós vakcinaszerződésbe, elég vakcina áll rendelkezésre Magyarországon.

Ezen a héten feleannyi a jelentkező a vakcinára

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, a múlt héthez képest, amikor először hirdetett Oltási Akcióhetet a kormány, ezen a héten feleannyi a jelentkező a vakcinára. Ám ez még mindig háromszor annyi, mint az akcióhét előtt.

A múlt héten naponta több mint 100 ezer oltást tudnak országszerte beadni.

Bármelyik önkormányzatnak járhat a rezsicsökkentés

Kérni kell az egyetemes szolgáltatást és akkor automatikusan jár az önkormányzatoknak a rezsicsökkentés, az egyetemes szolgáltatói ár 31 forint, ez vonatkozik a kis- és közepes vállalkozásokra is.

Ha a budapestiek akarják, akkor lesz Fudan

Fudan Egyetem ügyben a kormány álláspontja nem változott. Technikai kérdésnek tekintik, hogy mikor lesz telke a felsőoktatási intézménynek.

Ha a budapestiek akarnak Fudan egyetemet, akkor lesz Budapesten Fudan Egyetem – mondta el Gulyás Gergely.

Soha nem voltak az uniós pénzelosztási rendszer ellenőrzése ellen

Meg kell várni az ítéletet, bár a főtanácsnoki indítvány sokszor közel áll a döntéshez. Nem általános jogállamisággal kapcsolatos vádak vezethetnek szankció érvényesítéséhez, hanem kizárólag az, ha uniós pénzügyi támogatás és jogállamisági ügy között szoros összefüggés van – fejtette ki Gulyás Gergely. A magyar kormány soha nem az ellen volt, hogy a pénzeket elosztó rendszert ne lehessen szigorú vizsgálat alá venni. Gulyás Gergely úgy látja, hogy a főtanácsnoki indítványban vannak reménykeltő gondolatok.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »