Gülen könyörög, hogy ne adják ki Ankarának

Gülen könyörög, hogy ne adják ki Ankarának

MTI nyomán

A Törökország számára történő kiadásának elutasítását kérte kedden az amerikai hatóságoktól az Egyesült Államokban élő, Ankara szerint a törökországi puccskísérletet kitervelő Fethullah Gülen török hitszónok.

A Gülen eszméit támogató New York-i székhelyű Alliance for Shared Values nonprofit szervezet által közzétett közleményben a hitszónok arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy

“utasítsanak el bármiféle törekvést, amely politikai leszámolások céljából a kiadatási folyamattal való visszaélésre irányul”.

A török vezetés azzal vádolja Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori szövetségesét, hogy ő volt a pénteki sikertelen katonai államcsíny szellemi atyja.

Sokatmondó, hogy a török állam hivatalosan is feketelistára helyezte a hitszónokot, aki így Törökország olyan, legkeresettebb terroristáival találhatta magát egy lapon, mint a Kurd Munkáspárt (PKK) vezetői, vagy az ankarai merényletek Iszlám Államhoz köthető kitervelői.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter korábban közölte:

Ankara hivatalosan kérte Washingtontól a hitszónok letartóztatását és kiadását. Binali Yildirim török kormányfő pedig egyenesen azt jelentette be, hogy az ankarai igazságügyi minisztérium elküldte Washingtonba már a bizonyítékokat is, amelyek alapján Törökország kéri a Pennsylvania államban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadását.

Washington korábban közölte, hogy fontolóra veszi Gülen kiadását, ha jogilag megfelelően megalapozott Ankara kérelme, de az erre vonatkozó dokumentumokat még nem kapta meg.

A puccskísérlet következtében felmerült a halálbüntetés újbóli bevezetésének kérdése Törökországban. A Streetbees felmérése szerint a válaszadók közül az Erdogant támogatók 92 százaléka támogatja a halálbüntetést, az elnök ellenzőinek pedig 35 százaléka.

A válaszokat kivetítve a teljes lakosságra, a törökök 58 százaléka helyeselné, ha a büntetést újból bevezetnék.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »