Gubík László és Orosz Örs egy asztalnál: panelbeszélgetés az MCC Téli Táborában

Gubík László és Orosz Örs egy asztalnál: panelbeszélgetés az MCC Téli Táborában

Felvidéken, Ótátrafüreden rendezte meg immár hagyományos Téli Táborát a Mathias Corvinus Collegium. Az egyébként is markáns szakmai programot felvidéki témával színesítették a szervezők, a Tábor nyitónapján Gubík László és Orosz Örs beszélgetését hallgathatták meg a diákok.

Kettejük panelbeszélgetésére mintegy 450 magyar egyetemista és érdeklődő volt kíváncsi. Bár a két meghívott kiegyensúlyozott, de kissé hűvös viszonya kiélezett vitát ígért, szerencsére sem Gubík, sem Orosz nem ragadta meg a kínálkozó alkalmat arra, hogy tovább mélyítsék az árkokat.

Mindketten úgy látták jónak, hogy az egyébként igen felkészült moderátor felvidéki közéletre vonatkozó kérdéseire ugyan habituskülönbségből adódóan eltérő, de egymást kiegészítő válaszokat adjanak.

A nézői kérdésekkel együtt is csak szűk egyórás beszélgetés végig udvarias, már-már barátságos hangulatban zajlott. Gubík külön kiemelte, mennyire örül, hogy az MCC szervezőinek végre sikerült az, ami eddig egyetlen felvidéki rendezvényszervezőnek vagy médiumnak sem (pedig médiacsaládunk is próbálta elégszer – a szerk. megj.), egy asztalhoz ültetni kettejüket. 

Míg Orosz Örs, a Szövetség párt Összefogás-platformjának vezetőjeként inkább aktuálpolitikai, közéleti szempontból közelítette meg a témákat (önkormányzati választások, előrehozott parlamenti választások, Szlovákia gazdasági kilátásai, a felvidéki magyar kultúra helyzete), addig Gubík László inkább a távlati célokkal foglalkozott. Kihangsúlyozta például, magától értetődően támogatja az etnikai politizálást és érzi a felvidéki magyarság parlamenti képviseletének szükségességét, de, mint fogalmazott, közösségünk érdekei jóval messzebbre mutatnak az intézményes politikai képviselet érdekeinél.

Hírdetés

A pártegyesítés menedzselése és a parlamenti érdekképviselet fontosságán túl nem szabad megfeledkezni az igazán lényeges házi feladatról. Végre egyértelmű üzenetet kell letennünk a felvidéki magyarság elé arról, miként akarjuk megtartani és gyarapítani a közösségünket. Olyan üzenetet, amely mögé mindannyian fel tudunk sorakozni. Ha ez megvan, a többi már jön magától!”

– jelentette ki Gubík László.

A beszélgetés legérdekesebb részét felvidéki magyar kulturális életre vonatkozó kérdések adták. Érezhető volt, mindkét fél otthonosan mozog a témában. Míg Orosz Örs elsősorban Gombaszög és az ott zajló fejlesztések sikerét emelte ki (az általa irányított polgári társulás újraszervezőként megsokszorozta a tábor látogatottságát), addig Gubík az Esterházy Akadémia közösségformáló erejéről beszélt, a mártírgróf, illetve Duray Miklós személyén keresztül hangsúlyozva a példaképválasztás fontosságát.

Bár ahogy a szervezőktől megtudtuk, a jelenlévő diákok között felvidéki születésű csak elvétve akadt, ennek ellenére igen nagy érdeklődés kísérte a beszélgetést.

Mivel a program csak néhány nézői kérdést tett lehetővé, a panel után úgy Gubík, mint Orosz egyetemisták gyűrűjében találta magát. Mindketten még közel egy órát válaszoltak a fiatalok kérdéseire. Látszott, bizonyos területeken ugyan a diákok ismeretei hiányosak a felvidéki magyarsággal kapcsolatban, de intenzív érdeklődéssel fordulnak közösségünk felé.

A beszélgetés talán legfontosabb tanulsága mégis az, hogy a felvidéki magyarság nem nélkülözheti a Gubíkhoz és Oroszhoz hasonló tehetséges fiatal közéleti szereplők párbeszédét, együttműködését. Sérelemből akad elég mindkét (három, négy, öt?) oldalon, de még mindig sokkal több minden köt össze minket, mint amennyi szétválaszt. Ótátrafüred egy jó kezdet volt, várjuk a folytatást!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »