Grúziában azért erős melegfilmet vetíteni – Balhé a mozi előtt

Grúziában azért erős melegfilmet vetíteni – Balhé a mozi előtt

Bemutatták be Grúziában az And Then We Danced című LMBTQ-témájú mozifilmet, amely nem aratott osztatlan sikert az ortodok grúzok körében. Több száz tüntető csapott össze a rendőrökkel és a moziba bejutni próbáló közönséggel is.

Bemutatták be Grúziában az And Then We Danced című LMBTQ-témájú mozifilmet, amely nem aratott osztatlan sikert az ortodok grúzok körében. Több száz tüntető csapott össze a rendőrökkel és a moziba bejutni próbáló közönséggel is.

Grúzia fővárosában, Tbilisziben az Oscar-díjra nevezett film bemutatását próbálták megakadályozni a grúzok. A grúz-svéd koprodukcióban készült drámát Tbilisziben forgatták, rendezője a grúz gyökerekkel rendelkező, de Svédországban élő és alkotó Levan Akin rendező, a film pedig az erősen férfiközpontú és konzervatív országban egy meleg balett-táncosról szól – ezzel pedig Grúzia első LMBTQ-témájú mozifilmjének számít.

A filmet Grúziában erősen támadja a helyi ortodox egyház, ahogy az ország ultrakonzervatív csoportjai is, felháborítónak minősítve a témáját. És főleg azt, hogy a film szerint léteznek meleg grúz férfiak.

Az Amirani mozi előtt tüntető tömeg ellen pénteken bevetették a rohamrendőrséget is, mert kövekkel és petárdákkal dobálták a moziba tartó nézőket. Az „Éljen Grúzia!” és a „Szégyen!” kiabálásokkal fogadták a moziba igyekvőket, miközben egy ortodox pap egy lángoló szivárványzászló felett imádkozott.

A mozi ostromában többen megsérültek, köztük a grúz LMBTQ aktivista, Ana Subeliani is. Facebook-bejegyzésében azt írta, a rendőrség nem csinált semmit, és hogy őt és barátait súlyosan bántalmazták. A helyi közösségi médiában a mentőben vérző aktivista képe szélsebesen terjed.

Activist of Tbilisi Pride – Ana Subeliani got attacked today when she was trying to get to the cinema. Police was witnessing the homophobic slurs towards Ana and didn’t take preventive measures to stop the violence. Ana is now hospitalized.#TbilisiPride #Georgia

Hírdetés

A mozi ajtajait végül le kellett zárni, hogy megóvják a bejutott nézőket. A vetítés után a rendőrök kísérték őket el a helyszínről, és a grúz belügyminiszter szerint 11 tüntetőt tartóztattak le, amiért nem engedelmeskedtek a rendőri felszólításnak.

125:21 PM – Nov 8, 2019Twitter Ads info and privacySee Peter Liakhov’s other Tweets

Egy másik grúziai városban, Batumiban is megpróbálták a tüntetők megzavarni a vetítést, ott az Appollo moziban tojásokat és petárdákat dobáltak a mozi bejáratánál.

A PinkNews beszámolója szerint a filmmel kapcsolatos feszültség a bemutató előtti hetekben kezdett nőni, amikor a helyi politikusok és vallási vezetők is megszólaltak a filmmel kapcsolatban. Az Alt-Info nevű nacionalista csoport például egy videóval buzdította tüntetésre a követőit, azt állítva, hogy a film része a konzervatívok és liberálisok közötti ideológiai háborúnak.

A belügyminiszter a bemutató előtt a szólásszabadságra és az önkifejezés jogára hivatkozva közölte, hogy biztosítani fogják a közrendet, és mindenkit felszólított a törvények betartására.

A rendező, Levan Akin is fenyegető üzeneteket kapott, de nem volt hajlandó lemondani a vetítéseket. A támadás után ezt írta a Facebookon:

Hunhír.info – HumenOnline


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »