Grúz miniszterelnök: Szaakasvili le fogja tölteni teljes börtönbüntetését

Miheil Szaakasvili volt grúziai elnök le fogja tölteni teljes börtönbüntetését – jelentette ki vasárnap Irakli Garibasvili miniszterelnök.

Az Imedi helyi televíziónak adott interjúban Garibasvili hangsúlyozta, hogy a kormányában nem találni olyan embert, aki szabadon engedné a többi között hivatali visszaélés miatt elítélt Szaakasvilit, akit október elsején vettek őrizetbe, amint nyolc év távollétet követően visszatért hazájába.

"Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy Szaakasvili egészében le fogja tölteni börtönbüntetését. A jelen helyzet szerint hat év börtönre ítélték. A bírósági döntés jogerős. Senki sem fogja szabadon engedni a kormányzatból, még akkor sem, ha valaki ideutazna és kérné vagy követelné szabadon engedését" – hangoztatta Garibasvili.

Kiemelte továbbá, hogy a volt elnök csak büntetése letöltését követően térhet vissza Ukrajnába. "Most nyomatékosan kéri, hogy engedjék vissza Ukrajnába. Tudatosult benne, hogy börtönben van és nehéz helyzetbe került" – tette hozzá.

A kormányfő egyben köszönetet mondott Szalome Zurabisvili hivatalban lévő elnöknek, amiért nem adott kegyelmet Szaakasvilinek.

Hírdetés

Garibasvili azt a meggyőződését fejezte ki, hogy Szaakasvili és hívei meg akartak gyilkolni néhány ellenzékit, befeketítve ezzel a tbiliszi vezetést. Mint mondta, ha az ország titkosszolgálata nem veszi őrizetbe a volt államfőt korábban, akkor vasárnap ellenzéki nagygyűlésen vett volna részt, s ha ott akarták volna elfogni, az zavargásokhoz vezetett volna. "Az egyik verzió szerint fontolóra vették néhány ellenzéki meggyilkolását. Ezt azért tették volna, hogy ezzel teljességgel delegitimizálják vezetésünket" – tette hozzá a kormányfő.

Szaakasvili jelenleg a Tbiliszi melletti Rusztavi városában ül rácsok mögött. Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök vasárnap közölte: a kijevi vezetés minden erőfeszítést megtesz, hogy az ukrán állampolgársággal rendelkező Szaakasvilit szabadon engedjék.

Szaakasvili a szombaton tartott grúziai helyhatósági választások miatt tért vissza hazájába. Megérkezését követően őrizetbe vették. A voksoláson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet a szavazatok 46,65 százalékával, a második helyen a volt elnök ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett.

A TASZSZ orosz hírügynökség a választási eredményekkel összefüggésben felidézte a kormány és az ellenzéke között április 19-én született megállapodást, amely Charles Michel, az Európai Tanács elnökének közbenjárásával született az országbanot markában tartó belpolitikai válság feloldására. Az egyezség értelmében ugyanis nem kell előrehozott választásokat tartani az országban, amennyiben a Georgiai Álom a helyhatósági voksoláson megszerzi a szavazatok több mint 43 százalékát.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »