Gruevszki túl sokat tud Gyurcsányról?!

Sokat tudhat Gyurcsány Ferenc balkáni maffiakapcsolatairól, ezért igyekszik feltűnően távoltartania magát és elítélnie Nikola Gruevszki macedón exminiszterelenököt a baloldal bukott kormányfője – állítja a Ripost. Az tény: Gyurcsány közös céget visz a Bulgáriában ellenfele kiirtására bérgyilkost fogadott Cvetan Vaszilevvel, akinek kapcsolatrendszere átszövi a Balkánt.

A Ripost napilap szerint kormányfői regnálása idején feltűnően körbeudvarolta az akkor hivatalban lévő, most Magyarországon menedékjogot kért Nikola Gruevszkit Gyurcsány Ferenc, aki a friss hírekre reagálva azonnal elfeledte régi rajongását és egyszerre „köztörvényes elítéltként”, „közönséges bűnözőként” kezdte felcímkézni Gruevszkit. A bulvárlap szerint ennek legfőbb oka, hogy Gruevszki sokat tudhat Gyurcsányék balkáni üzleti ügyeiről, amelyekre minimum rávetül a maffiakapcsolatok sötét árnyéka.

Gyurcsány felesége, a félig bolgár Dobrev Klára családján keresztül ápolt jó kapcsolatokat a bolgár politikai elittel, és ő maga sem tagadta 2014-ben, hogy közös céget indított Cvetan Vaszilevvel, az időközben külföldre szökött bolgár médiaoligarchával. Vaszilev akkor szökött el Bulgáriából, amikor összehangolt akcióban csaptak le két házára is a helyi rendőrök, mert gyanújuk szerint Veszilev bérgyilkost fogadott médiapiaci ellenlábasa, a korábban titkosszolgálati vezetővé is kinevezett Delján Peevszki megöletésére.

Gruevszki (jobbra) sokat tudhat Gyurcsányék balkáni érdekeltségeiről

Hírdetés

Akkoriban Gyurcsány is kénytelen volt magyarázkodni a bolgár kapcsolat miatt, ám ez annyira nem sikerült neki jól: „Azt a szívességet nem tudjuk megtenni politikai ellenfeleinknek, hogy a Balkánon: Macedóniában, Albániában, Bulgáriában ne legyen üzleti aktivitásunk. Ott meg együttműködünk az ottani nagy bankokkal, nagy cégekkel. Ez a legtermészetesebb.”

Egyetlen szóval sem reagált akkoriban arra, hogy amúgy üzleti partnerét bűnszövetségben elkövetett emberölés előkészületével gyanúsította a bolgár ügyészség, azóta is körözik hazájában az általa irányított bank csődje és nagy értékű sikkasztás gyanúja miatt is.

Cvetan Vaszilevet emberölés előkészületéért és sikkasztásért is körözték már Bulgáriában Fotó: bta.bg

A Ripostnak nyilatkozó, „Gyurcsány sötét aktivitását” ebben a térségben jól ismerő Balkán-szakértők szerint, a volt miniszterelnök megrázta a pofonfát Gruevszki elleni kirohanásával. „Mert ha valaki, akkor a volt macedón miniszterelnök sokat tudhat Gyurcsány és a balkáni maffiózó üzletemberek kapcsolatrendszeréről. Jó esély van rá, hogy végre fény derül a Gyurcsány–Dobrev–Apró Piroska–Cvetan Vaszilev klán hosszú évek óta zajló balkáni üzelmeire”– fogalmazott a bulvárlap.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »