Grönlandon plusz 20 fokot mértek

Grönlandon plusz 20 fokot mértek

Grönlandon rekordmeleget mértek a héten: szerdán a hőmérő higanyszála 19,8 Celsius fokra kúszott.

Ez a rendkívüli meleg a világ legnagyobb szigetét borító jégmezőt is érzékenyen érintette: a számítások szerint közel két Csehországnyi területen (150 ezer km²) olvadt el a hótakaró egy nap alatt. Ez 8,5 milliárd tonna jéggel egyenlő és az említett nagyságú területet 5 cm vastagságú vízréteggel lett volna képes ellepni.

Hírdetés

A Polar Portal nevű dán szerver figyeli a folyamatokat és csütörtökön ismét nagy fokú olvadást észlelt: 8,4 milliárd tonna jég váltott halmazállapotot és alakult át vízzé.

Grönlandon egyébként június és augusztus között van az olvadás időszaka, de a globális felmelegedés miatt egyre nagyobb méreteket ölt. Júniustól eddig több mint 100 milliárd tonna jég olvadt el.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy az idén a jégolvadás rekordot dönt-e. Mindenesetre a Washingtoni Egyetem munkatársa, Brad Lipovsky szerint túl ezen legalább annyira aggasztó, hogy a politikusok nem reagáltak a jelenségre, noha a világóceán szintjének emelkedése folyamatosan zajlik. Egy lassan haladó vonatszerelvényre emlékeztet, amelyet nem lehet megállítani, amint nagyobb sebességre kapcsol.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »