Gripenekkel is röpködhet néhány ukrán

Svédország vizsgálja annak lehetőségét, hogy néhány kiválasztott ukrán vadászpilóta tesztrepülést végezhessen a skandináv ország Gripen vadászrepülőgépeivel – jelentette be Pal Henning Jonson svéd védelmi miniszter a TV4 svéd televíziós csatorna csütörtöki adásában.

A tárcavezető azonban azt a korábbi bejelentést is megismételte: Stockholm jelenleg nem tervezi, hogy Gripen vadászgépei közül akár egyet is Kijevnek küldjön, mert mind a hat vadászrepülőgép-hadosztályára szüksége van Svédország területének védelme érdekében.

"Ez a mostani ügy arról szól, hogy az ukránok többször kérték, hogy kipróbálhassanak különféle típusú – Tornado, F-16-os és Gripen – vadászrepülőgépeket, hogy tesztelni tudják mindazokat a típusokat és rendszereket, amelyeket mi is és más országok is működtetnek" – fogalmazott Jonson. – "Most azt a lehetőséget mérlegeljük, hogy az ukránok tesztelhessék a Gripenjeinket" – tette hozzá.

Hírdetés

Egy ilyen katonai együttműködési kezdeményezés a gyakorlatban tesztrepüléseket, repülőgép-szimulátorok kipróbálását és a vadászrepülőgépek földi irányítórendszereinek a tanulmányozását jelentené.

"Ehhez további döntésekre van szükség mind az ukrán, mind a svéd oldalon" – tette hozzá a svéd védelmi miniszter.

A JAS 39 Gripen vadászgépeket a védelmi felszereléseket előállító Svenska Aeroplan AB (SAAB) svéd nagyvállalat gyártja.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »