Greta Thunberg azt akarja, hogy a felnõttek pánikoljanak…

Mindez hét évvel ezelőtt kezdődött Thunbergnél. Szülei, akik Svédországban ismert művészek (apja, Svante Thunberg színész, anyja, Malena Ernman operaénekes) visszaemlékezése szerint Greta harmadikos korában kezdett rendkívüli módon érdeklődni a klímaváltozás iránt.

Mindig arról beszélt, hogy le kell kapcsolni a villanyt, nem szabad kidobni az ételt és hasonlók. Egy idő után abbahagyta a húsevést, és nem volt hajlandó többet repülőre szállni. Idővel meggyőzte szüleit elvei komolyságáról, anyja a külföldi fellépéseit is lemondta, ha csak repülővel
tudott volna eljutni a meghívás helyszínére.

GRETÁT ÉS TESTVÉRÉT, BEATÁT ASPERGER-SZINDRÓMÁVAL, ADHD-VAL (FIGYELEMHIÁNYOS HIPERAKTIVITÁSSAL) ÉS MÁS MENTÁLIS ZAVAROKKAL DIAGNOSZTIZÁLTÁK.

https://index.hu/techtud/2019/02/04/greta_thunberg_sved_klimavaltozas_davos_azt_akarom_hogy_panikoljanak/

Az Asperger-szindróma (Asperger syndrome, gyakori rövidítése AS) rendellenességet dr. Hans Asperger osztrák pszichiáter és gyermekorvos írta le először 1944-ben; ő az autisztikus pszichopátia nevet adta neki.

Jellemző a szociális interakciók minőségbeli hiányossága ezek közül legalább két területen: a viselkedési minta, testbeszéd zavart, például kerüli a szemkontaktust, vagy helytelenül alkalmazza a társas interakciókat szabályozó gesztusokat; kapcsolatteremtő képessége korához képest fejletlen; nincsenek spontán vágyai arra, hogy másokkal együtt tevékenykedjen; nem akar társas, vagy érzelmi kapcsolatokban részt venni.

Viselkedési mintája korlátozott, behatárolt és ismétlődő, melyre érdeklődési és aktivitási formák esetében legalább az alábbi jellemzők közül valamelyik ráillik: belefeledkezik egy vagy több sztereotipikus és korlátozott érdeklődési területbe, mely nagy mértékben eltér a normálistól; ragaszkodik speciális, semmi haszonnal nem járó rutinokhoz vagy rituálékhoz; folyamatosan foglalkozik egyes tárgyak vagy részeik vizsgálatával.

Mindezek jelentős gondokat okoznak a társas kapcsolatokban, az iskolában vagy a munkában.
Ezt a neurobiológiai fejlődési zavart a szociális válaszkészség hiánya, a mások iránti teljes érdektelenség, a zárkózottság jellemzi.

” Henryk M. Broder: Gyermekeket a frontra!

Hírdetés

Henryk M. Broder, a németországi jobboldalhoz közel álló újságíró, Katowicében született 1946-ban. Korábban a Spiegel, a Tagesspiegel, a Zeit, a Süddeutsche Zeitung hasábjain jelentek meg írásai, ma rendszeresen publikál a Welt C. újságnál. 1981 és 1991 között Izraelben élt. Broder a www.achgut.com honlap vezető publicistája, a legtöbb újságíróval ellentétben nem démonizálja az AfD-t. Jelen írásunkat erről a honlapról vettük át a szerző engedélyével. (Achgut: Achse des Guten, a jó tengelye, utalás az amerikai politika szóhasználatára, a gonosztengelyére.)

Szeretem Gretát. Nem copfjai, nem holdvilágarca miatt. Nem azért mert Asperger szindrómás, és nem is azért, mert az iskolai lógást erkölcsi piedesztálra emelte. Szeretem Gretát, mert – még ha akaratlanul is – tükröt tartva a nyugati társadalomnak megmutatta, milyen is az valójában: babonás, dekadens, buta, hisztériás, infantilis, és a megváltás után sóvárog.
Mindez elismerésre méltó egy svéd középosztálybeli család csemetéjétől, aki valószínűleg még egy sort sem olvasott Max Webertől, Karl Marxtól, Sigmund Freudtól vagy Theodor Adornotól. Ugyan miért is olvasott volna?
Greta túl van már mindenen. Nincs még egy közéleti személyiség, akiről ilyen rövididő alatt ennyit írtak, beszéltek volna. Beszélt az Európai Parlament előtt, a davosi Világgazdasági Fórumon, a Katowicei klímakonferencián.
Jean-Claude Juncker nyilvánosan megölelte, a pápa köszöntötte őt a Szt. Péter téren. És ha csakugyan megkapja a Nobel-békedíjat a közeljövőben, ez csak egy állomás lesz a még életében bekövetkező szentté avatása felé vivő úton.
Greta természetesen egy mesterséges produktum, csak egy illúzió, ahogyan a színpadi varázsló mondaná.

Egy vödör mindenkinek
Mielőtt Greta elindult klímasemleges Atlanti óceáni vitorlás útjára, megkérdezték tőle, lesz-e saját WC-je. Mire egy műanyag vödröt mutatott föl, amely neki és a többieknek is erre a célra fog szolgálni. Ezek a kilátások minden más embernél azonnal szorulást okoztak volna, Greta evvel szemben humorosan fogta föl a dolgot,és kijelentette, nincs problémája az intim szféra elvesztésével.
Még nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy a vödröt az út után a Sotheby’s árverésén értékesítik, vagy a Svéd Tudományos Akadémiánál fogják kiállítani. Ugyancsak homályos még, hogy amerikai turnéja után hogyan fog Greta hazatérni: evezős csónakkal, utasszállító hajóval vagy hőlégballonnal. Nyilván a CO2-
kibocsátástól fog függeni.
Ahogyan a fénynek is van részecske- és hullámtermészete, amelyek , úgy a Greta jelenségnek is két magyarázata van. Vagy a Monty Pythonnak egy új produkciója, amellyel comeback-jét celebrálja, vagy egy nagyszabású kísérlet, mi mindent lehet a társadalommal elfogadtatni, sőt, megkedveltetni, ami túl van már minden racionalitás határán. Amely társadalomnak figyelmét csak a saját pusztulás gondolatával lehet fölkelteni, és amely egy személyiségzavaros kislányt úgy tisztel,mint egy szentet, aki vízen jár.
(Monty Python: Abszurd, fekete humort megjelenítő kabarécsoport a múlt századhetvenes éveiből.)
Egy teljesen infantilis társadalom térdre esik egy infantilis lény előtt. Oda jutottunk, hogy az infantilizmus határozza meg úgy a politikát, mint a kultúrát.
Felnőtt emberek Muttinak, anyunak hívják a kancellárt. Gyerekek, akik még a plüssmacival alszanak, tiltakoznak az ellen, hogy elrabolják a jövőjüket, és ezek az úgynevezett felnőttek ettől úgy lelkesednek, hogy alig tudnak helyükön maradni. Egy német dalszerző, Herbert Grönemeyer szavai teljesednek be:
„Gumimaci katonaság, páncélosok marcipánból. És a végén fölfalják, egyszerű és nagyszerű…”

A pusztulás prófétái
A fiúk és lányok iránti lelkesedés, akik hirtelen politikailag aktívvá válnak, merő képmutatás. Senki sem operáltatná meg vakbelét egy 16 éves fiatallal, aki karácsonyra egy anatómiaatlaszt kapott szüleitől. Senki sem bízna meg egy olyan építészt házának fölépítésével, aki eddig csak homokvárakat épített. És aki csak meg tudja különböztetni a kockázati alapot a babaváró hiteltől, nem fogja vagyonának kezelését egy 16 éves fiatalra bízni. De ha világunkról és az éghajlatról van szó, a lármázó és handabandázó gyerekekből hirtelen a pusztulás prófétái lesznek, akikre oda kell figyelni.
Gyorsan vegyük meg az új Audit, repüljünk el a Maldív-szigetekre. Aztán kompenzáljuk rossz lelkiismeretünket egy, a Greenpeace-nek juttatott támogatással.
A Greta-jelenség még el fog tartani egy darabig. Egészen addig, amíg ki nem jön aGRETA c. film, amely dokumentálja életének eddigi állomásait. Ha minden jólmegy, rögtön a premier után bekövetkezik a klímakatasztrófa. Ha ez elmaradna,Greta szüleit kell bíróság elé állítani gondjukra bízott kiskorú veszélyeztetéséért.
Fordította: Király József
Az írás először a „Zürcher Weltwoche” c. újságnál jelent meg. A szerzőnek ezúton mondunk köszönetet a közzététel engedélyezéséért”

László Gazdag ezt írta (időpont: 2019. szept. 17., K, 21:12):
Na, ezért is kellene már államfőnket leállítani!
Mert ő is futószalagon gyártja az ilyen kis szerencsétlen futóbolondokat, akiknek még ott a tojáshéj, de már meg akarják menteni a világot!
Gazdag

Mentes a vírusoktól. www.avast.com

Erent Gábor ezt írta (időpont: 2019. szept. 17., K, 16:10):

Joy
Greta Thunberg: “Reménykedés helyett inkább cselekedjetek”

A környezetvédő aktivista, Greta Thunberg ugyan még csak 16 éves, mégis van egy világos víziója: meg akarja állítani a klímaváltozást, hogy ezzel megmentse a Földet!

http://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/AAHoa6T.img?h=533&w=799&m=6&q=60&o=f&l=f&x=674&y=148© Getty images
Covering Climate Now

KIADÓNK ÉS ÍGY A JOY MAGAZIN IS CSATLAKOZOTT A COVERING CLIMATE NOW NEMZETKÖZI KLÍMAVÉDELMI KAMPÁNYHOZ. ENNEK LÉNYEGE, HOGY TÖBB MINT 250 HÍRPORTÁL FOGOTT ÖSSZE VILÁGSZERTE, HOGY FELHÍVJA A FIGYELMET ARRA, HOGY TUDATOSABB ÉLETMÓDDAL ÉS EGY KIS ODAFIGYELÉSSEL MENNYIT TEHETÜNK A BOLYGÓNKÉRT.


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »