Grendel Gábor egy választási listán akad lenni Eduard Hegerrel

Grendel Gábor egy választási listán akad lenni Eduard Hegerrel

Grendel Gábor helyettes házelnök Eduard Heger megbízott kormányfővel szeretne egy választási listán lenni. Az OĽANO listáján parlamentbe jutó NOVA párti politikus mindez attól függ, hogy pártja vezetősége hogyan dönt. Grendel hozzátette, hogy hajlandó együttműködni Dzurindával is.

A Markíza televízió Na telo (testre szabva) című műsorában Grendel Gábor (OĽANO) házelnök helyettes, Jana Bittó Cigániková (SaS) képviselő és Ján Podmanický (Smer) képviselő vitázott, elsősorban az előrehozott választásokról.

Grendel nem zárta ki a szeptembernél korábbi időpont lehetőségét sem, bár hozzátette, hogy a legnagyobb támogatottsága a szeptember 30-i dátumnak van.

Podmanický jelezte, hogy csodálkozik az SaS-en, amiért nem erőlteti a korábbi időpontot, holott épp az ő szavazataival (és az ő kezdeményezésére) sikerült megbuktatni a Heger-kormányt.

“A szeptember időpont nem a világ vége. Ha kollégák más időpantban egyeznek meg, az SaS az is hajlandó támogatni”

jelentette ki Cigániková. A dolog érdekessége, hogy Anna Zemanová, a liberálisok frakcióvezetője sokkal inkább a szeptemberi dátumot támogatta, és ezt azzal indokolta, hogy másképp a Smer leállítaná az Ukrajnának szánt támogatásokat.

Hírdetés

Szóba került a Juraj Šeliga (Za ľudí) által beterjesztett javaslat kudarca is. A törpepárttá zsugorodó egykori kormánypárt képviselője alkotmánytörvényben rögzítette volna a Specializált Büntetőbíróság és a Speciális Ügyészség státuszát, ám nem kapta meg a szükséges 90 mandátumos támogatást. Grendel szerint maga az alkotmányos védelem önmagában nem akadályozta volna meg, hogy a Smer visszatérésével olyan személyek kerüljenek a testületek élére, akik majd szőnyeg alá söprik a korrupciós ügyeket.

Podmanický nem adott egyenes választ arra a kérdésre, hogy a Smer tervezi-e a Speciális Ügyészség felszámolását. Azt viszont leszögezte, hogy szerinte Daniel Lipšicnek nincs ott keresnivalója.

Érdekes válaszokat hozott a műsor szoksásos IGEN/NEM válaszokat kérő kérdésblokkja.

Cigániková például kijelentette, nem tudja elképzelni, hogy Robert Mistrík jobb elnök lenne mint Zuzana Čaputová. (Szlovákiában az elnökválasztások 2024-ben lesznek).

Grendel pedig jelezte, hogy ő leginkább Eduard Heger megbízott kormányfővel akar közös listán lenni, még akkor is, ha Heger az OĽANO listáján indulna.

A kormány bukása óta számtalan tárgyalás indult, és az OĽANO egy jelentős része távozóban van a pártból. Heger és Jaroslav Naď védelmi miniszter még csak fontolgatják a távozást és a pártalapítást (állításuk szerint Matovič számukra túlságosan konzervatív), Ján Budaj és liberális képviselői (Zmena zdola) pedig már otthagyták az OĽANO frakcióját.

Körkép.sk, tvnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »