Gréczynek feltűnt, hogy fizetni kell a matekversenyekért

A Demokratikus Koalíció szóvivője az Orbán-kormány hibájaként rótta fel, hogy nevezési díjat kell fizetni egy gimnáziumi matematikaversenyért. Ezt ugyanakkor a legtöbb hasonló verseny esetében meg kell tenni, ahogy meg kellett a korábbi kormányok alatt is.

„Orbánisztán: A diák fizet a matekversenyért” címmel tett közzé vasárnap blogbejegyzést a Sztárklikken Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője, a lead-ben ekként folytatva: „A cím nem vicc, hanem tény. A Klik nevű kormányzati képződmény, amelynek elvileg a magyar oktatás zökkenőmentességének biztosítása lenne a feladata, ezer forintot kér diákonként, hogy az iskolai csapat elinduljon a Bolyai matekversenyen.”

Hírdetés

A bejegyzésben Gréczy hosszan fejtegeti is, hogy ezzel a szegényebbeket rekesztik ki a versenyből: „Tehát nem a diákok kapnak esetleg pénzjutalmat (amúgy nem is kéne), hanem ők, pontosabban, a családok fizetnek. Ahol az az ezres számít, ott le kell cseréni az ügyes matekost egy olyanra, akinek van pénze, de nem olyan jó képességű? És a szegény, de jó matekos ne versenyezzen, ha már csóró, és nem szerezhet sikerélményt?” A végén pedig leszögezi, hogy „undorító az orbáni világ. Tönkreteszi ezt a nemzetet.”

A helyzet ezzel szemben az, hogy a matematikaversenyek többsége kér nevezési díjat, ahogy kért korábban, az előző kormányok alatt is. A 2016-os Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen ötszáz, a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen és a Varga Tamás Országos Matematikaversenyen pedig ezer forintos nevezési díj van. A Zrínyin pedig, mint az olvasható, korábban is ezer forintot kellett fizetni az indulásért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »