Gőzölős vasaló vagy gőzállomás, melyik a jobb? Tesztösszefoglaló

Gőzölős vasaló vagy gőzállomás, melyik a jobb? Tesztösszefoglaló

A gőzállomás jobb, mint a hagyományos gőzölős vasaló, csak épp drágább és több helyet foglal – leegyszerűsítve ez az általános vélemény. A gőzölős vasalóhoz képest a gőzállomások többszörös gőzteljesítménnyel bír, emiatt gyorsabban tűnnek el a ruhákról a gyűrődések. 141 gőzállomást és gőzölős vasalót hasonlítottunk össze legfrissebb tesztünkben. Kiderült, megérik-e az árukat.

22 márka 141 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható gőzölős vasalóját (91 db) és gőzállomását (50 db) teszteltük nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján, laboratóriumban. A használat egyszerűségét 17 szempont szerint értékeltük, úgyhogy jó eséllyel mindenki rátalál a teszteredményekben arra, amelyik számára fontos, és kiderítheti, melyik vasaló lesz a legjobb a számára.

Vizsgáltuk

az eszköz tartósságát,

– mennyire egyszerű használni,

– a gőzölős vasalás hatékonyságát,

– a gőzkibocsátás hatékonyságát,

– a talp karcállóságát.

Az összes eredményt itt nézheted megA teszteredményeknek 3 tanulsága33 000 Ft-os átlagáron elérhető olyan gőzölős vasaló, amely használhatósági és egyéb szempontok szerint is az élen végzett.A gőzállomások szebben vasalnak, de nem annyival, mint amennyivel drágábbak.Gőzölős vasalók és gőzállomások is egyaránt elbuktak a tartós használatban.

Lássuk be, egy vasalótól nem várunk sokat:

Hírdetés

ne legyen vele gond, egyszerűen és sokáig tudjuk használni,tüntesse el a ráncokat.

Annak, aki gyakran vasal, az lehet fontos, hogy a vasalóval sokáig ne legyen gond, ne legyen vízköves, ne duguljon el, folyamatos gőzt biztosítson. Ezért a tesztek során 252 óra, vagyis 2 évnyi aktív vasalást modelleztek a termékekkel. Gőzölős vasalók és gőzállomások is egyaránt elvéreztek ennél a résznél.

Ami nem bírja sokáig

A legkitartóbbak között elsősorban Philips és Tefal termékek végeztek. Viszont ettől még ne könyveljük el minden terméküket kiválónak, mert például a Philips DST5030/20 5000 Series gőzölős vasaló vagy a Tefal SV9202 Express Protect gőzállomás nem fogja teljesíteni hosszútávú elvárásainkat a maguk kis gyenge eredményével. Egy márkán belül is jó, ha kellő odafigyeléssel válogatunk. Ráadásul márkán belül sem feltétlenül a drágább a jobb!

Az összes eredményt itt nézheted meg

Az Ufesa PL2410 gőzállomás például több szempontból sem bizonyult felhasználóbarátnak. Egyrészt nehéz mozgatni és tárolni, másrészt nem megfelelő a hőmérsékletszabályozása, sőt, még az égési sérülés veszélye is fennáll. Nem annyira drága, mindössze 30 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Ezzel szemben 33 000 Ft-os átlagáron elérhető olyan gőzölős vasaló, amely használhatósági és egyéb szempontok szerint is az élen végzett.

Melyik vasal szépen?

Háromféle szöveten is tesztelték a gőzölős vasalás hatékonyságát: poliészter/pamut, 100% pamut és farmer anyagokon. A legjobb eredményeket gőzállomások érték el, azonban közel sem annyival jobbat, hogy az magyarázatot adna a jelentős árkülönbségre a termékek között.

A legjobban vasaló gőzállomások 51 000 – 220 000 Ft-os, míg a gőzölős vasalók 24 000 – 26 000 Ft-os átlagáron voltak kaphatóak a tesztelés idején.

Az eredmények azt mutatják, hogy nem lehet egyértelműen bajnokot hirdetni gőzölős vasalás kategóriában. Egy-egy termék, még a legjobbak közül való is változó eredményességgel tudott megküzdeni a különböző szövettípusokkal.

Ha egyik vagy másik típusból jellemzően több fordul elő a háztartásunkban, érdemes erre külön szűrni a teszteredményeknél és a számunkra leghatékonyabb vasalót választani.

Ha már muszáj vasalni, akkor szerezzünk be egy olyan vasalót, amelyik igazán megkönnyíti ezt a házimunkát. Ebben segítenek a gyártóktól független teszteredményeink.

Az összes eredményt itt nézheted meg

Ez a poszt Gőzölős vasaló vagy gőzállomás, melyik a jobb? Tesztösszefoglaló először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »