Görögországi kikötőkből kifutott a 3. Szabadság Flottilla öt hajója a Gázai övezet irányába

Görögországi kikötőkből kifutott a 3. Szabadság Flottilla öt hajója a Gázai övezet irányába

A 2007 nyara óta izraeli blokád alatt tartott Gázai övezet partjai felé újabb humanitárius segélyt szállító, de leginkább a világ közvéleményét a blokád embertelenségére fölhívni szándékozó hajóraj egységei futnak ki ezekben az órákban görögországi kikötőből. A mindössze öt kisebb hajóból álló, ezúttal 3. Szabadság Flotillának elnevezett hajóraj kifutását az elmúlt napokban elsősorban az izraeli kormány és titkosszolgálatok mesterkedései miatt többször is elhalasztották. A Marianne av Göteborg nevű kishajó azonban röviddel már kifutott Kréta egyik kikötőjéből, s őt követi a többi négy hajó is – jelenti a Má’án Palesztin Hírügynökség és a Válláh!Hádásot héber hírportál.

A Marianne av Göteborg nevű svéd kishajó fedélzetén tartózkodik Bászil Gattász, a Közös Lista nevű palesztin koalíciós izraeli parlamenti frakció képviselője, aki az elmúlt napokban – amikor bejelentette, hogy a Gázai övezetbe tartó flottilla utasa lesz – indulatos támadásoknak volt kitéve az izraeli parlamentben. Mint ismert, korábban, 2010-ben a Mavi Marmara nevű török humanitárius hajó fedélzetén tartózkodott másik parlamenti képviselőt, Hanín Zo’ábit is meghurcolták, gyalázták, fizikailag is inzultálták szélsőséges zsidó politikusok. A Mavi Marmara fedélzetén az utasokra támadó izraeli hadsereg még nemzetközi vizeken kilenc török személyt meggyilkolt, több tucat embert megsebesített, értékeiket ellopta.

Hírdetés

Bászil Gattász parlamenti képviselő néhány nappal ezelőtt személyesen kérte Binjámin Netanjáhu miniszterelnököt, hogy az izraeli hadsereg ezúttal ne tartóztassa föl, ne kövessen el a Mavi Marmara fedélzetén végrehajtott mészárláshoz hasonló bűncselekményt, mert a mostani hajóraj, akárcsak a korábbiak, nem kívánnak erőszakos eszközökhöz folyamodni, célja kizárólag a segélynyújtás, az élelem és gyógyszer eljuttatása és a figyelemfelhívás a Gáza övezetet sújtó tengeri, szárazföldi és légi blokád embertelenségére és tarthatatlanságára. A Likud vezére "természetesen" kijelentette, hogy a zsidó állam nem tűri el az ilyen hajórajok kikötését a Gázai övezetben.

Dror Feiler, a Gázai övezetbe tartó mostani és a korábbi hajórajok egyik szervezője beszámolt róla, hogy az öt hajón mintegy hetven személy tartózkodik, köztük a világ különböző országaiból érkezett parlamenti képviselők, Manszúf el-Marzúki volt tunéziai államelnök, közéleti személyiségek. Dror Feiler, a palesztinok ügyét támogató ismert izraeli aktivista a sajtónak azt is elmondta, hogy tegnap egy ismeretlen személy búvárfelszereléssel megközelítette és megrongálta a kikötőben kifutásra várakozó egyik hajót, ám sikerült újat beszerezni.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »