Görögországban betiltották a százfősnél nagyobb tüntetéseket

A görög rendőrség kedden egy hétre betiltott minden, százfősnél nagyobb gyülekezést hivatalos indoklás szerint a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása céljából. A lépés bírálatokat váltott ki a kormánnyal szemben, amelyet azzal vádolnak, hogy a járványhelyzetet használja fel az ellene zajló tüntetések elfojtására.

A döntést mindössze néhány nappal egy nagyszabású, tervezett diáktüntetés előtt jelentették be.

Görögországban csaknem három hónapja szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben, ennek ellenére a hatóságok az elmúlt hetekben nem akadályoztak meg néhány, több száz fős diáktüntetést, amelynek résztvevői egyetemi reformokért vonultak az utcákra.

Hírdetés

Az ellenzéki, radikális baloldali Sziriza párt szerint a lépés jelzés arra, hogy már nem tűrik el a tiltakozásokat. A Sziriza egyúttal bírálta a kormánypártot, amely szerinte az "elnyomás egy újabb lehetőségeként" tekint a világjárványra közegészségügyi probléma helyett.

Mihaíl Karamalákisz, a görög rendőrség vezetője elmondta, hogy a döntést a kormány a járvány kezelésében tanácsokkal ellátó szakértők kérésének megfelelően hozta meg. Mindazonáltal a bizottság egyik tagja a Skai görög magántelevíziónak adott interjúban tagadta, hogy ez a helyzet, és a vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy először hall erről.

A szakértőket mindazonáltal aggasztja, hogy egyre több az ember az utcákon és a bevásárlóközpontokban a kereskedelmi nyitás első hetében, ami a koronavírus újabb változatainak növekvő jelenlétével együtt a fertőzöttek számának növekedéséhez vezethet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »