Görögország visszazsuppolhatja a "menekülteket" Törökországba

A görög legfelsőbb bíróság pénteken úgy döntött, hogy "menekültek" visszaküldhetők Törökországba a tavalyi EU-török menekültügyi megállapodás keretében, elutasítva két szíriai menedékkérő érveit, miszerint Törökország nem számít biztonságos államnak.

A több ezer, Görögországban tartózkodó vagy éppen oda tartó migránsra kihatással lévő ítélet értelmében a visszaküldött illegális bevándorlókat nem fenyegeti kínzás, megalázó vagy embertelen bánásmód, esetleg büntetés Törökországban, ezért visszaszállíthatók oda.

Hírdetés

Az állítólag a sáskajárás feltartóztatását célzó, 2016-ban kötött látszatmegállapodás értelmében az unió visszaküldhet Törökországba minden olyan bevándorlót, aki illegálisan érkezett valamelyik görög szigetre és nem kapott menekültstátust. Cserébe Törökország az unióba irányít ugyanannyi szíriai betolakodót.

A legfelsőbb bíróság pénteken nyilvánosságra hozott döntése két szíriai férfi ügyét érintette, akiknek menedékkérelmét elutasították, és akik igyekeztek elkerülni kitoloncolásukat.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »