Görögország – ez egy puccs

Görögország – ez egy puccs

Elárasztották a Twittert a Görögországra kényszerített diktátum elleni tiltakozások. 

Görögország pénzügyi szuverenitásának a megfosztásaként, egyenesen „puccsként” értékeli a Twitter-oldalon #ThisIsACoup (Ez egy puccs) címke (hashtag) alatt megjelent üzenetek tömkelege azt, hogy az európai hitelezők nagyon szigorú feltételekhez kötötték a Görögországot kisegítő újabb pénzügyi mentőcsomag odaítélését.

A ThisIsACoup az egyik legtöbbet használt címke Görögország, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia online platformjain.

Népszerűsítésében szerepet játszott Paul Krugman, a Görögország hitelezőit gyakran és élesen bíráló amerikai Nobel-díjas közgazdász, aki a The New York Times véleményrovatában úgy vélte, a #ThisIsACoup fején találta a szöget. Mint írta, amit Görögországgal művelnek, 

Hírdetés

„már nem egyszerűen kíméletlenség, hanem bosszúállás, a nemzeti szuverenitás teljes lerombolása”.

Az „ez egy puccs” címke lényege, hogy használói szerint az eurózóna országai – Németország és Finnország megszorításokat pártoló politikusai vezetésével – olyan „visszautasíthatatlan ajánlatot” terjesztettek Görögország elé, amely olyan intézkedéseket követel meg Athéntól, hogy gyakorlatilag ellenőrzésük alá kerüljön a görög gazdaság.

A hétfő reggel Brüsszelben létrejött megegyezés hírek szerint többek között azt írja elő Görögországnak, hogy az athéni parlament legkésőbb szerdán fogadjon el adóemeléseket, a nyugdíjkorhatár felemelését, és helyezzen „letétbe” (vagyis privatizáljon) 50 milliárd euró értékű állami vagyont. Ha Athén elutasította volna az európai hitelezők javaslatát, Görögország valószínűleg nem őrizhette volna meg eurózóna-tagságát.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »