Görögország elsőként állít ki vakcinaigazolványt az uniós tagállamok közül

Görögország az első uniós tagállam, amely vakcinaigazolványt állít ki, mindezzel az athéni kormány célja megkönnyíteni az országok közötti utazást, megmentve a nyári turistaszezont.

A kabinet abban bízik, hogy az egész Európai Unióban megkönnyítik majd a koronavírus ellen már beoltottak utazását, írja az Euronews.

A görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz benyújtotta a javaslatunkat európai szinten. A javaslatunk arról szól, hogy az igazolvány ne a diszkrimináció, hanem az engedmények eszköze legyen

– fejtette ki portálnak Kiriákosz Pierrakakisz digitális politikáért felelős miniszter.

A határátlépésekre fókuszálunk. Azt javasoljuk, hogy a határokon maradjon meg a negatív teszt bemutatásának és a karanténba vonulásnak a lehetősége, de akit már beoltottak, az hadd lépjen be korlátozások nélkül a másik országba. Egyfajta gyorssávot lehetne kialakítani a reptereken, a beoltottak ide állhatnának, és nem oda, ahová a többiek. Ez az egész nagyon egyszerű

–  tette hozzá.

Hírdetés

A rendszer péntek óta működik, hétfő reggelig 55 ezer igazolványt állítottak ki azoknak, akik már az oltás mindkét dózisát megkapták. A széleskörű felhasználáshoz viszont még jó néhány kérdésre választ kell találniuk. A portál tudósítója, Fái Dulgkeri mindezt úgy összegezte:

Az igazolvánnyal kapcsolatos gyakorlati kérdések mellett vannak technológiai gondok is. Például az, hogy az egyik országnak el kell ismernie a másik ország igazolványát. Az pedig jogi kérdés, hogy pontosan mit kell írni az igazolványra.

A görögök bíznak benne, hogy az uniós tagállamok elfogadják az igazolvány tervét:

Ami elsősorban a határátlépést illeti, nagyon optimisták vagyunk a javaslatot illetően. Ha nem fogadják el, akkor abszurd helyzettel nézünk majd szembe. A beoltottaknak is teszttel vagy karanténnal kell szembenézniük, miközben ezeket az erőforrásokat a többi állampolgár javára lehetne használni

– közölte a miniszter.

A görög igazolvány iránt több ország is érdeklődik – írja az Euronews –, s a közeljövőben bilaterális megállapodások születhetnek a külföldi használatáról.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »