Görögkatolikus bölcsődét áldottak meg Vásárosnaményban

Görögkatolikus bölcsődét áldottak meg Vásárosnaményban

Újabb görögkatolikus bölcsődét áldott meg Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök július 15-én. A Vásárosnaményban létesült, az előzőekhez hasonlóan Noé bárkáját megformáló bölcsődére adta áldását a Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora.

A szentelés szertartását Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök végezte, Gánicz Endre főhelynök, Zoltán György fődiakónus és Erdei Tamás vásárosnaményi parókus közreműködésével.

Ünnepi beszédében Szocska Ábel püspök először a reformátusokat köszöntötte, ugyanis Vásárosnamény leginkább reformátusok által lakott város, a görögkatolikusok kisebbséget alkotnak. Mégis örvendetes, hogy igény volt görögkatolikus bölcsődére – mondta a főpásztor.

A megyéspüspök meghintette szenteltvízzel az ünnepség helyszínéül szolgáló termet, majd megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. Az épület belső helyiségeit Gánicz Endre főhelynök áldotta meg.

Szocska Ábel püspök elmondta, hogy erre az egy bárkára, azaz bölcsődére elhelyeznek majd egy horgonyt, mely a reményt fogja jelképezni. „Öt bölcsődénk épült, de csak ennek az egynek lesz horgonya, mely a remény jele. Ha viharba is kerül az életünk, Istenben bízzunk, s vele elérjük a célunkat.”

Itt Isten segítsége és sok jó ember által jött létre ez a bölcsőde – mondta a püspök, kiemelve az emberek hűségének fontosságát. Isten áldását kérte a jelenlévőkre, az itt szolgálatot teljesítőkre, majd köszönetet mondott a szülők bizalmáért, a bölcsőde létrejöttében való segítségükért. Megköszönte továbbá a kormány hozzájárulását, mely által a vármegyeszerte épülő bölcsődéket már használatba vehetik a családok, gyermekek. A főpásztor háláját fejezte ki a hatóságok, a hivatalok, a kivitelező cég, a püspöki hivatal munkatársainak is.

Hírdetés

Végül köszönetét fejezte ki Lakatos Anikónak, aki a vásárosnaményi Görögkatolikus Bölcsőde telephelyvezetője. Egy Szent Miklós-ikont adott át neki.

Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy különleges helyen épült meg ez a bölcsőde: régebben egy óvoda állt itt. Az ott dolgozókat azzal biztatta, hogy értéket, kincset nevelnek. Kívánságát fejezte ki, hogy a gyermekek majdan az óvoda, iskola, főiskola, egyetem után térjenek vissza városukba, mert erősödnie kell ennek a térségnek.

Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében azokról a folyamatokról beszélt, amelyek által a bölcsőde létrejött, valamint az idei labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét követően a spanyol válogatott edzőjének, Luis de la Fuente Castillónak egyik nyilatkozatából idézett, és annak jelentőségét emelte ki a hallgatóságnak: „ezer dolog miatt is hiszek Istenben”.

A köszöntők után iskolás gyerekek verseket szavaltak; elhangzott többek között a Milyen legyen a lelkipásztor című vers is.

Ezt követően a Vitkai Gyermek Néptáncegyüttes tréfás verbuválást (fiúk) és mezőföldi ugrós néptáncot adott elő (lányok és fiúk). Az együttes vezetője Tahirák József.

Forrás és fotó: Juhászné Szabó Erika/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »