Görög-török megállapodás készül?

Görög-török megállapodás készül?

Törökország elvileg kész arra, hogy gyorsan visszafogadja Görögországból a gazdasági menekülteket – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német vasárnapi lap.

A lap szerint a két ország képviselői között már folynak a tárgyalások a részletekről. Ezeket Alekszisz Ciprasz görög és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök keddi izmiri találkozóján véglegesítenék. A tárgyalásokon a háttérben az Európai Bizottság képviselői is jelen vannak – írta a lap.

A keddi izmiri görög-török kormányfői találkozó előtt egy nappal tartják Brüsszelben az EU-török csúcstalálkozót. Ettől az EU azt reméli, hogy sikerül rávennie Törökországot a menedékkérelemre nem jogosult migránsok áradatának csillapítására.

Hírdetés

Az EU elképzelései szerint Görögország a gazdasági migránsok feltartóztatását követő 48 órán belül visszatoloncolási kérelmet küld Törökországnak – írta a lap. Törökország viszont a maga részéről arra vállalna kötelezettséget, hogy két napon belül döntést hoz az ügyben. A görög kérésre adott pozitív török válasznak ezután egy héten belül érvényt is szereznének. Ebből a célból török hivatalnokok is dolgoznának a görögországi hotspotokban.

Jelenleg több hónapig tart a menedékkérelmek benyújtása és elbírálása. Szabály szerint a menekültek addigra már továbbutaztak Németország felé, legalábbis ameddig a macedón határ nyitva volt.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »