Görög megállapodás: Ciprasz elégedett magával, pártja és a választók már kevésbé

Görög megállapodás: Ciprasz elégedett magával, pártja és a választók már kevésbé

Kemény csatában sikerült kivédeni a szélsőséges terveket – mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hétfő délelőtt, az euróövezeti csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

"A méltóság üzenetét továbbítottuk egész Európának" – fogalmazott Ciprasz.

A görög miniszterelnök – akinek az athéni parlamentet szerdáig rá kell bírnia arra, hogy jóváhagyja a most Brüsszelben megkötött megállapodás kulcselemeit – hangsúlyozta: a piacok meg fogják érteni, hogy lekerült a napirendről a "grexit", vagyis Görögország távozása az eurózónából.

A Sziriza brit szóvivője puccsról beszél

Nemcsak a görög szavazók, a Sziriza képviselői is elégedetlenek. Ez azért is nagyon fontos, mert az athéni parlamentben szerdán még el kell fogadni a megállapodást.

A Sziriza brit szóvivője, Marina Prentoulis így nyilatkozott: „tízezer ember követett el öngyilkosságot Görögországban gazdasági okok miatt, a fiatalok 60 százaléka, a teljes lakosság 27 százaléka munkanélküli. Az adósság nő, a gazdasági a negyedére csökkent. Nagyon aggódom, hogy mi lesz a megállapodás után. Teljesen világos, hogy politikai okokból nagyon nehéz megállapodást erőltettek a kormányra, és egész Európában azt beszélik, hogy puccsot emlegetünk.

Hírdetés

Minden idők leghosszabb csúcsa volt a mostani

Tizenhét órán át tartott a vasárnap délután kezdődött, hétfőn kora délelőtt zárult brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozó, és ezzel – a tagállami legfelső vezetők szintjén – minden idők eddigi leghosszabb uniós eszmecseréje lett. Az eddigi „csúcstartó csúcs” a 2000-ben megtartott nizzai tanácskozás volt, amely tizenhat órán át tartott.

Amikor kora délelőtt kiderült, hogy a csúcstalálkozón megszületett a megállapodás, és az uniós vezetők perceken belül sajtótájékoztatót tartanak, a fáradt riporterek „megrázták magukat”, és sietve összegyűltek a sajtóteremben. A csúcstalálkozóról távozó résztvevők, politikai vezetők viszonylag kevésbé tűntek megviseltnek, mint az addig tétlenségre kárhoztatott tudósítók.

A görögök nagyon nem örülnek

A BBC athéni tudósítójának több görög lakos is elégedetlenséget fejezte ki. "Ez az egész megállapodás egy nagy szívás. Sokkal jobbra számítottunk" – nyilatkozta a 22 éves Dimitriosz.

Ezek a megszorítások várnak a görögökre

Pontos lista még nincs, de az előzetes kiszivárogtatás szerint erre számíthatnak Görögországban: a forgalmi adózás egyszerűsítése, az adóalap kiszélesítése, a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele, a polgári peres eljárási törvény átalakítása, a statisztikai hivatal és az állami vagyonkezelő függetlenségének szavatolása, automatikus kiadáscsökkentést eredményező döntések, az uniós bankszanálási és talpraállítási irányelv egyébként is kötelező, maradéktalan átvétele, az energiahálózat privatizációja, döntés a nem teljesítő hitelekről, a közigazgatás politikamentesítése és a korábbi trojka (EU, IMF, EKB) visszatérése Athénba.

(MTI – Origó nyomán)

Korébban írtuk: Igába hajtotta fejét Görögország: állami vagyonnal felel a sikertelen "reformokért" – egy nyitott kérdés maradt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »