Gondot okoz a migránsoknak a hideg

A Macedóniából Szerbiába érkező migránsoknak újabb problémával kell szembesülniük: közeleg a tél, egyre hidegebb az idő.

A szerb sajtó kedden a szerb-macedón határhoz közeli Presevóba érkező migránsok problémáinak újabb területével foglalkozott: rávilágított arra, hogy a migránsoknak meleg ruhára és takaróra van szükségük, éjszaka ugyanis már 10 fok alá csökken a hőmérséklet.

Hírdetés

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedden közölte, hogy előző nap rekordszámú, hétezer szíriai menedékkérő érkezett Macedóniába, és mintegy 30 ezren vannak a görög szigeteken. Őket várhatóan a görög hatóságok néhány napon belül a szárazföldre szállítják, ahonnan folytatják útjukat Macedónia, Szerbia és az Európai Unió országai felé.
Az egyre hidegebb idő miatt Szerbiában is újabb ideiglenes befogadóközpontokat építenek. Aleksandar Vucic szerb kormányfő hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellárral arról is tárgyalt, hogy a már tervezett szabadkai és belgrádi központon felül nyitnának ilyen objektumokat a szerb-macedón határ közelében is. Presevóban már van egy ilyen központ, és nem messze onnan, a miratovaci mezőn egy sátortábort is felállítottak, ám az óriási migrációs hullám miatt újabbakra is szükség van.

Presevóban az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó televíziós tudósítójának beszámolója szerint jelenleg valamivel több mint ezren várnak arra, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és folytathassák útjukat a szerb főváros, valamint a szerb-magyar határ felé. A helyiek szerint azért várakoznak most ilyen „kevesen” az objektum előtt, mert „valamilyen delegációt” várnak a helyszínre, és a hatóságok nem engedik át a miratovaci táborból a migránsokat, hogy regisztráljanak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »