Gondnokság alatt álló lányt vett rá prostitúcióra, majd fosztott ki egy miskolci kiscsalád

A törvényszék a társtettesként, fenyegetéssel, kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt elítélt vádlottakkal szemben 4-4 év, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztést, közügyektől eltiltás mellékbüntetést és pénzbüntetést szabott ki, továbbá vagyonelkobzást is alkalmazott.

A Miskolc városában élő, kiskorú gyermekeket nevelő házaspár 2018 tavaszán létfenntartását a családtámogatások mellett az asszony prostitúciós tevékenységéből biztosította. Ebben az időszakban adtak átmeneti szállást a 19 éves, cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alatt álló, édesanyja felügyelete alól időlegesen kikerült sértettnek.

A vádlottak a tapasztalatlan, mentálisan sérült leányt hamarosan rábeszélték, hogy a lakásukon rendszeresen, pénzért szexuális szolgáltatást végezzen. A befolyásolható sértett elfogadta a kedvezőnek tűnő ajánlatot, és három héten át naponta több férfit is fogadott. Eleinte még megtarthatta a pénzt, később azonban a vádlott férfi előbb a felét, majd a teljes összeget követelte és vette el tőle. E vádlott – a felesége tudtával – még veréssel is fenyegette, ezért a sértett félt tőle. A három hét alatt összesen 150 ezer forintot keresett, amelynek a felét a vádlottaknak adta át. A sértett végül az édesanyjától egy közösségi média oldalon kért segítséget. Az anya a rendőrséghez fordult. A hatóság felkutatta a sértettet, a férfi vádlottat pedig őrizetbe vette.

Hírdetés

A törvényszék ítélete szerint azáltal, hogy a vádlottak szándékegységben kizsákmányolás céljából, anyagi haszonszerzésre törekedve rábírták a kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettet a prostitúcióra, amelyet szállást biztosítva megszerveztek, majd keresményétől részben megfosztották, emberkereskedelem bűntettét követték el. A 4 év fegyház a törvényes büntetés középmértékéhez közelítő tartamú szabadságvesztés.

A vádlottak és védőjük felmentésért fellebbeztek. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlottak az emberkereskedelem bűntettét üzletszerűen követték el. Ennek a további minősítő körülménynek a megállapítását is indítványozta az egyébként teljes mértékben megalapozott és törvényes ítélet helybenhagyása mellett. A büntetés a Btk.-ban megfogalmazott céloknak megfelel, további enyhítésének helye nincs.

A védelmi jogorvoslatokról a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt – közölte honlapján az ügyészség.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »