Gond lesz a biohulladék gyűjtésével

Gond lesz a biohulladék gyűjtésével

2021. január elsejétől a városok és a falvak kötelessége a konyhai hulladék begyűjtése, a legtöbb önkormányzat azonban nincs kellőképpen felkészülve erre. A hulladékgyűjtés évről évre nagyobb problémát jelent a településeknek, a megnövekedett költségeket pedig végső soron a lakosok fogják megfizetni.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) szerint a konyhai hulladék gyűjtése összetett folyamat és logisztikai szempontból jelenleg nem megoldott. A társulás ezért korábban a törvényhozáshoz fordult, hogy a konyhai hulladék gyűjtésének bevezetését halasszák el egy évvel. Álláspontjuk szerint

a hiányzó infrastruktúra mellett a lakosságot sem tájékoztatták megfelelő mértékben, az előkészületeket pedig tovább lassította a koronavírus-járvány.

A környezetvédelmi minisztérium ugyan belátta, hogy lehetetlen tartani a kijelölt 2021. január elsejei dátumot,

mégsem változtattak a határidőn, de vállalták, hogy mulasztások esetén az első félévben nem kerül sor bírság kiszabására, csak írásos figyelmeztetésre.

Az újévtől tehát, néhány kivételtől eltekintve az ország településein kötelező a konyhai hulladék szelektálása, és biogázüzemekben történő felhasználása. A városoknak és a falvaknak pedig biztosítaniuk kell ehhez a megfelelő tárolóeszközöket, ezek ürítését, elszállítását és fertőtlenítését, ami komoly pluszterhet jelent a járvány miatt amúgy is kevesebb pénzből gazdálkodó önkormányzatoknak.

Rimaszombat lakótelepein a biohulladék szelektív gyűjtésének bebiztosítására 300 konténer kihelyezését tervezi a helyi önkormányzat. Eva Muráriková, a városi hivatal városfejlesztési vezetője elmondta, hogy a környezetvédelmi alapból 38 ezer eurót kapnak a szétválasztott hulladék százalékos arányára.

Egy konténer ára 200 euró körül mozog, vagyis a városnak 22 ezer euróval kell kiegészítenie a kapott támogatást a konténerek megvásárlásához,

amelyeket ezekben a napokban biztosítanák be. Muráriková hozzátette, hogy az anyagiak szempontjából előnyösebb, ha megnő a konyhai biológiai hulladék begyűjtött mennyisége, mert így kifizetődőbb a hulladékszállítás és a tárolás.

A decemberi városi testületi ülés egyik pontja éppen a szemétszállítási díj emelése volt. Mivel a feldolgozó üzemek is emelik a vegyes hulladék ártalmatlanításának a díját, az önkormányzat is kénytelen volt emelni a szemétdíjat, a kérdés csak ennek a mértéke volt.

Hírdetés

– tájékoztatott Miroslav Beliak, a városi hivatal gazdasági osztályának vezetője. Hozzáfűzte,

A testület tehát egyöntetűen a szemétadó emelése mellett döntött, így 2021-től a rimaszombati lakosok 45 százalékkal, azaz kilenc euróval fizetnek többet ezért a szolgáltatásért.

Az új rendszer bevezetése Füleken is többletköltséget ró az önkormányzatra, ezért a városvezetés a közterület-fenntartó vállalattal közösen kidolgozott egy hatéves gazdálkodási tervet, amelyet több lépcsőben szeretnének megvalósítani.

A teljes rendszer kiépítése mintegy 230 ezer euróba fog kerülni. Mivel az egész folyamat megnöveli a város kiadásait, itt sem tudják elkerülni, hogy nőjön a hulladékszállítás díja, ami az új évtől fejenként 33,40 euró lesz.

Az önkormányzat már az év elején elkezdi építeni a konyhai hulladék gyűjtésére szolgáló rendszert. A lakótelepeken élők számára 240 literes barna konténereket fognak kihelyezni, és minden háztartás kap egy 10 literes kukát, valamint minden hétre egy bele való speciális zsákot is, amit csak a konyhai hulladékra használhatnak. A családi házakban lakók várhatóan ősszel kaphatják meg az első komposztálókat. A kerti komposztálók segítségével minden háztartás maga végezhetné el a hulladék feldolgozását. A rendszer véglegesítését 2022-re tervezik.

Tornalján úgy szeretnék biztosítani a biohulladék szeparálását, hogy a város területén kijelölnek egy központi gyűjtőudvart, ahová a lakosok beszállíthatják a konyhai hulladékot.

– mutatott rá Nagy László, a Tornaljai Városi Hivatal vezetője.

Elmondta, hogy jelenleg tárgyalnak a Brantner céggel, s folyamatban van a gyűjtőedények beszerzése.

A szelektív hulladékgyűjtés aránya jelenleg 40% körüli a városban, a kommunális hulladék elszállításáért fizetett összeg januártól 29,40 euró lesz egy személyre.

A hivatalvezető közölte, hogy a saját konyhával rendelkező intézményeknek már eddig is biztosítva volt a biohulladék szeparált gyűjtése, szerinte a probléma a lakossági gyűjtéssel lesz. Ezért is fontos a lakosság hozzáállása, hogy hajlandóak lesznek-e ilyen formában gyűjteni a konyhai hulladékot.

– árulta el Nagy László.          

Megjelent a Magyar7 hetila 2021/1. számában.              


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »