Gond egy szál se? Heger ígéri, megoldják a magas energiaárak okozta problémákat

Gond egy szál se? Heger ígéri, megoldják a magas energiaárak okozta problémákat

Igazából a vállalkozók képviselői a hibásak, amiért a kisvállalkozók magas energiaszámla-előlegről szóló csekket kaptak – mondta Eduard Heger megbízott kormányfő a Szombati dialógusok című politikai vitaműsorban.

A kormányfő ígéretet tett arra is, hogy azok a vállalkozók, akik a magas számlákat befizették, az államtól ellentételezést kérhetnek.

Gond van? A kormány megoldja…

Úgy tűnik, Heger nem is hallott a már hónapok óta fel-felhangzó kisvállalkozói panaszokról, mert

szerinte a vállalkozók képviselői az őszi tárgyalások során nem szóltak a leendő magas előlegekről szóló számlákról és a kisvállalkozók ezen problémáiról.

Mivel most jöttek ezzel a kéréssel, a kormány megoldja a gondot – jelentette ki a kormányfő.

„Senki sem jött októbertől év végéig olyan bejelentéssel, hogy az új évben magasak lesznek az előlegszámlák, ez megoldást kíván. Hallott ilyet valaki? Nyugodtan jöhettek volna ezzel bármikor“ – kritizálta a vállalkozók képviselőit Heger, miközben azt állítja, hogy a kormány olyan segítségnyújtási lehetőséget fogadott el, amilyet kértek.

Hírdetés

A Heger szerinti új kéréssel hétfőn fog foglalkozni a kormány, és megoldja azt.

Kutyaugatás nem hallik az égig, az önkormányzatok szava a kormányig…

Egyáltalán nem lesz gond az önkormányzatoknak és az iskoláknak megküldött előlegszámlákkal sem – szögezte le a megbízott kormányfő. Az állam – szavai szerint – ellentételezi ezeket a költségeket, és csak az elfogadott, maximalizált árat kell fizetniük – minden további költséget az állam áll.

Az iskolák és az önkormányzatok esetében sem hajlandó elfogadni hogy a kormány, vagy a gazdasági tárca hibázott volna.

Ahogy a vállalkozók, úgy az önkormányzatok esetében sem tud a kormányfő olyanról, hogy kérték volna korábban a magas előlegszámlák gondjának megoldását. Igaz, hogy portálunknak már nyáron (!) azt nyilatkozta több település vezetője, hogy hatalmas gondokat gerjeszt a kormány inflációellenes csomagja, de a szlovák kormány ilyetén problémákról nem is hallott, hiszen Heger újfent feltette a kérdést: „Miért nem mondták az önkormányzatok októberben, vagy novemberben, hogy gondjaik lesznek az előlegekkel?“.

Heger azonban mindenkit megnyugtatott: a kormány 3,5 milliárd eurónyi összeggel támogatja az energiaárak miatt gondokkal küzdőket.

A gazdasági miniszter, Karel Hirman – Igor Matovič közelmúltbeli kritikáját követően is – élvezi a kormányfő bizalmát.

Matovič a héten azt mondta, Hirman nagy kudarca az előlegszámlák körül kialakult helyzet, és ezért nem tudja elképzelni az új kormányban Hirman jelenlétét. Heger ugyanakkor Hirmantól jelenleg azt várja, hogy megfelelően fogja kommunikálni a magas előlegszámlák problémájának megoldását.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »