GÓLYÁK ÉS EMBEREK

GÓLYÁK ÉS EMBEREK

Szinte hihetetlen, de igaz:

„Kilenc lövedéket találtak egy mezőnagymihályi gólyában

Kilenc lövedéket találtak annak a gólyának a testében, amelyet vélhetően a fészkében lőttek meg ismeretlenek négy különböző kaliberű fegyverrel Mezőnagymihály térségében – tájékoztatta a hortobágyi madárkórház vezető főorvosa kedden az MTI-t.

Déri János elmondta: maguk is megdöbbentek, amikor a röntgenképen meglátták a gólya testében a különféle méretű szoknyás légpuskalövedékeket, illetve az egyenlőre beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú, vélhetően légpisztoly golyókat.

A szoknyás lövedék azért is veszélyes, mert a saját térfogatánál jóval nagyobb toll- és más szennyeződést visz be a madár testébe, ami komoly gyulladáshoz, esetleges fertőzéshez vezet – magyarázta a főorvos hozzátéve, hogy eddig egy lövedéket távolítottak el a gólya testéből, várhatóan még kettőt kell kivenni, a többinél jó esély van arra, hogy betokozódik, s az egyébként jelenleg is lábon járó, de repülni még nem tudó madár néhány hét múlva elhagyhatja a madárkórházat.

A főorvos szerint a gólyát alulról érték a lövések, valószínűleg a fészekben, miközben a tojásokat, vagy a fiókákat védte.

Déri János arról is tájékoztatott, hogy az eset kapcsán bűnszövetkezetben elkövetett állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt a Madárkórház Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A fehér gólya fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 ezer forint.

Az idén eddig 30-40 gólyát kezeltek a hortobágyi madárkórházban, de a “szezon” csak két hét múlva kezdődik, amikor a kisgólyák kirepülnek a fészekből, s különféle balesetek, például áramütés miatt kell ellátni őket. A gyógykezelésre szoruló fiatal gólyák száma az elmúlt évek tapasztalatai alapján ilyenkor a százat is meghaladja – jelezte Déri János.”

Talán mindenki ismeri a mondókát, amely messze túlmutat önmagán:

„Gólya gólya gilice,

mitől véres a lábad?

Török gyerek megvágta,

magyar gyerek gyógyítja.”

Nem megyek most bele a mélyelemzésbe, amúgy is felesleges lenne. Aki nem érti, nem érti, azzal nincs miről beszélni.

Ám annyit azért megjegyzek, halkan: több, mint hétmilliárd ember él a földön. Azt nem tudom, mennyi gólya él, de egészen biztos, hogy nagyságrenddel kevesebb, mint ember. Mint homo sapiens(?). Vagyis a lényeg, hogy egészen biztosan nem gólyából van felesleg ezen a bolygón, hanem emberből. Egészen biztos, hogy egy gólya jelenleg nagyobb értéket képvisel, mint bizonyos emberek. Az pedig a napnál is világosabb, hogy ez a mi gólyánk, a fészkét védő mezőnagymihályi gólya ezerszer többet ér, ezerszer értékesebb, mint az(ok) a selejt(ek), az(ok) a férgek, aki(k) telelövöldözték a gyönyörű, ártatlan testét. Úgyhogy, ha választanom kell, ki éljen tovább, gondolkodás nélkül a gólyát választom. Magyar gyerek gyógyítja…


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »