Golán-fennsík – Az ENSZ szerint nem változott a terület jogállása

Golán-fennsík – Az ENSZ szerint nem változott a terület jogállása

Világos, hogy nem változott a Golán-fennsík jogállása – jelentette ki szóvivője szerint António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy hivatalosan elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

„Az ENSZ-nek a Golán-fennsíkra vonatkozó politikája a Biztonsági Tanács vonatkozó határozataiban fogalmazódik meg, és ez a politika nem változott” – jelentette ki Stéphane Dujarric szóvivő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által 1981-ben egyhangúlag elfogadott határozat leszögezte, hogy Izrael által „a törvényeinek, igazságszolgáltatásának és közigazgatásának a megszállt szíriai Golán-fennsíkra történő kényszerítése semmis, és semmilyen nemzetközi jogi hatálya nincsen”. A határozat egyszersmind felszólítja Izraelt, vonja vissza a döntését.

Hírdetés

Az ENSZ-főtitkárhoz hasonlóan foglalt állást az Arab Liga főtitkára, Ahmed Abul-Geit is, aki a MENA egyiptomi állami hírügynökség által kiadott közleményében leszögezte, hogy Trump elismerésével nem változik meg a Golán-fennsík státusza.

A Washingtonban tartózkodó Benjámin Netanjahu, aki meleg szavakkal többször is megköszönte Trumpnak a döntését, engedélyt kért az amerikai elnöktől, hogy izraeli borral kínálhassa meg a Fehér Ház személyzetét. Elmondta, hogy a legfinomabb goláni borból hozott magával, de tudván, hogy Trump elnök nem iszik bort, a személyzetét akarta megkínálni.

A választási kampány hevében előzőleg az izraeli kormányfő kijelentette, hogy Izrael „soha sem mond le” a Golán-fennsík legnagyobb részéről.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »