Giuliani lehet Trump külügyminisztere, nő a pártelnök, és egy homokos az ENSZ-nagykövet

Giuliani lehet Trump külügyminisztere, nő a pártelnök, és egy homokos az ENSZ-nagykövet

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere lehet az új amerikai külügyminiszter, és Donald Trump leendő elnök nőt nevezhet ki a Republikánus Párt élére amerikai sajtójelentések szerint.

Bár a múlt heti elnökválasztáson győztes Trump még nem jelentette be, Rudy Giuliani a The Wall Street Journal című lap egyik hétfő esti washingtoni rendezvényén nem cáfolta, hogy ő lehet az amerikai diplomácia következő irányítója.

New York volt polgármestere egyértelműen leszögezte, hogy nem lesz igazságügyi miniszter, s amikor azt kérdezték tőle, vajon igaz-e a hír, miszerint ő lesz a külügyminiszter, először megvonta a vállát, szóba hozta John Bolton volt ENSZ-nagykövet nevét, mint a külügyi tárcára szintén esélyes politikusét, majd amikor tovább firtatták, hogy van-e Boltonnál jobb jelölt is, rávágta: “nem is tudom, talán én”. Ezzel lényegében megerősítette az amerikai sajtóban megjelent találgatásokat, melyek szerint ő a legesélyesebb a külügyminiszteri megbízatásra.

Nő lehet a Republikánus Párt vezetője

Sajtóértesülések szerint Donald Trump azt is fontolgatja, hogy nőt nevez ki a Republikánus Párt élére. A megválasztott elnök a Republikánus Párt élére a michigani pártszervezet elnökét, Ronna Romney McDanielt szeretné, aki hétfőn az AP hírügynökségnek azt mondta: készen áll a feladatra, ha Donald Trump ezt akarja.

Ronna Romney McDaniel annak a Mitt Romneynak az unokahúga, aki a 2012-es elnökválasztáson a republikánusok jelöltjeként alulmaradt Barack Obamával szemben, a mostani választási kampányban pedig élesen bírálta Donald Trumpot.

McDaniel személyében történetében másodszor lenne női vezetője a Reublikánus Pártnak.

ENSZ-nagykövet lehet egy homokos

Először fordulna elő viszont, hogy amerikai kormányzatban fontos külügyi posztot kapna valaki, aki nyíltan vállalja ferde hajlamait. Az értesülések szerint ugyanis ENSZ-nagykövetnek Trump Richard Grenellt jelölné, aki a Bush-kormányzat idején amerikai szóvivő volt a világszervezetben.

Hírdetés

A pénzügyminiszteri posztra jelöltek között emlegetik a természetesen zsidó Steven Mnuchint, a Goldman Sachs bankház igazgatóját, aki egyúttal Trump kampányának pénzügyi vezetője volt, Jamie Dimont, a JPMorgan Chase igazgatóját, Tom Barrackot, a Colony Capital alapító-elnökét, és a képviselőház pénzügyi bizottságának elnökét, Jeb Hensarling texasi republikánus politikust.

A védelmi tárca irányítására esélyesek tábora is népes: Donald Trump mások mellett Jeff Sessions alabamai republikánus szenátorral, a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának vezetőjével, Duncan Hunter kaliforniai képviselővel, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának vezetőjével, Jon Kyl volt arizonai republikánus szenátorral és Michael Flynn altábornaggyal, a katonai hírszerzés volt igazgatójával is tárgyal.

Az igazságügyi miniszteri tisztségre mások mellett Chris Christie New Jersey-i kormányzót tartják esélyesnek, aki az előválasztási kampányban Trump egyik vetélytársa volt a republikánus elnökjelöltségre.

Várhatóan posztot kap a kormányban Sarah Palin volt alaszkai kormányzó is, aki a 2008-as elnökválasztáson John McCain alelnökjelöltje volt.

Állítólag nincs kedve beköltözni a Fehér Házba

Sajtóértesülés szerint Donald Trump megválasztott amerikai elnök azt fontolgatja, hogy nem költözik be a Fehér Házba.

Az információt a londoni The Telegraphra hivatkozva a republikánusokhoz közel álló lap, a Newsmax közölte helyi idő szerint hétfőn. Eszerint az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, ha nem is utasítja el teljesen, hogy beköltözzék az elnöki rezidenciára, de a lehető legtöbb időt New York-i otthonában akarja tölteni.

A százmillió dollárosnál is nagyobb értékűre becsült, többemeletes lakás a manhattani Trump-toronyház legfelső emeletein van, a francia király, XIV. Lajos stílusában berendezve, freskókkal, aranyozott brokátokkal és selyemtapétával díszítve. Donald Trump mintegy harminc éve ott él.

A titkosszolgálat azonban már nyomatékosan ajánlotta neki, hogy elnökként állandóan a Fehér Házban lakjon, másutt ugyanis rémálom lenne – és talán nem is teljesen megvalósítható – a biztonságának garantálása. A Trump-toronyban jelentős mértékben megerősítették a biztonsági intézkedéseket a választási győzelem óta, de ez még így sem garantál teljes védelmet Trumpnak és a családjának, és sokáig nem is tartható fenn.

A The New York Times című lap közben arról írt, hogy Trump tanácsadóitól származó információk szerint a megválasztott elnök még mindig nehezen akarja elfogadni, hogy az élete, életmódja radikálisan megváltozik majd. Egyelőre ragaszkodik a családi otthonhoz, s azt mondja: ha majd jobban "megszokja" az elnökséget, akkor több időt tölt a Fehér Házban is.

Egyelőre nem világos az sem, hogy a leendő first lady, Melania Trump beköltözik-e most a Fehér Házba. Tízéves kisfia ugyanis New Yorkban jár iskolába, és a költözés tanév közben lenne.

A jelenlegi elnöknek, Barack Obamának egyébként hasonló gondjai voltak, mert amikor megválasztották, a gyerekei még iskoláskorúak voltak, és a házaspár sokáig habozott, hogy Michelle Obama és a két kislány mikor költözzön át Chicagóból a Fehér Házba. Végül az elnök beiktatásának napján az egész család beköltözött.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »