Giró-Szász András visszavonult

A Kormányinfók volt szereplője megint eladta részesedését a Strategopolisban, de ezúttal nem azért, mert kormányzati szerepvállalásra készül. Állítása szerint visszavonult, és már nem közszereplő. Üzlettársa, Heim Péter lapinformációk szerint időközben kegyvesztett lett, miközben a Strategopolis új tulajdonosa egy közbeszerzés-kedvenc jogász.

Nemcsak kormányzati, hanem a versenyszférában őrzőtt pozícióiból is visszavonulni látszik Giró-Szász András a Fidesz-kormány korábbi, kommunikációért felelős államtitkára – írta a pénteki Magyar Nemzet.

Giró-Szászról köztudott, hogy kormányzati megbízásaitól függően adta el és vette meg újra többször részesedését a Strategopolis Kft. nevű elemző és tanácsadó cégben. Ez a cég 2012 és 2016 között több százmillió forint értéken nyert el közbeszerzési megbízásokat például az Emmi-től, a Miniszterelnökségtől, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől és az Országgyűlés Hivatalától.

Giró-Szász utoljára 2014-ben adta el tulajdonrészét a cégben, amikor a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára lett. Amikor e posztról 2015. októberben távozott, vissza is vásárolta magát a vállalatba, most azonban ismét megvált a cégtől.

A lap érdeklődésére Giró-Szász tagadta, hogy ismét kormányzati szerepvállalásra készül. Elmondta, hogy most éppen nyaral, de valóban eladta cégét, és visszavonult. Ennek okairól azonban nem akart beszélni, mert mint mondta, már nem közszereplő.

Kegyvesztett üzlettárs

Hírdetés

A Direkt 36 éppen csütörtökön tárta fel Giró-Szász strategopolisos üzlettársa, Heim Péter közgazdász ügyeit. Az oknyomozó portál arra jutott, hogy Heim kegyvesztett lett a Fidesznél, aminek egyik oka az amerikai kitiltási botrányban való állítólagos értinettsége lehet. Ide tartozik az a tény is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank felbontotta milliárdos uniós pénzekről szóló szerződését Heim Péter startupokat támogató cégével, mert úgymond az jogellenesen és rosszhiszeműen akarta felhasználni az uniós forrásokat.

Heim és Giró-Szász a kormánynak milliárdokért megbízásokat teljesítő Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t 2010-ben, amely többször is közösen indult a Strategopolisszal közbeszerzéseken.

Na de kié lett az aranytojást tojó tyúk?

A Strategopolis új tulajdonosa február óta egy, a Fidesz-KDNP-s kormányzati körökben bejáratott ügyvéd, Mechler Márk. 2014 vége óta határozatlan időre ő képvisel kiemelt jogi ügyeket a Földművelésügyi Minisztériumnál. Mechner ezért havi egymillió forintot kap. 2015-ben további eseti megbízásokat kapott 750-925 ezer forintért.

Mechner tagja annak az ügyvédi konzorciumnak is, amely ötmilliárd forint értékben kapott megbízást a Kataszteri Program Nonprofit Kft. nevű állami cégtől.

hvg.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »