Gigainterjú Putyinnal: az orosz elnök 3 órán keresztül beszélt az LMBTQ-ról, a konzervativizmusról és a sajtó szabadságáról

Gigainterjú Putyinnal: az orosz elnök 3 órán keresztül beszélt az LMBTQ-ról, a konzervativizmusról és a sajtó szabadságáról

Szokatlanul hosszú, több mint három és fél órás interjút adott Vlagyimir Putyin elnök egy nyugat-oroszországi konferencián. Putyin tulajdonképpen az összes ma Nyugaton divatos témát érintette a cancel culture-től kezdve a genderideológián át a sajtószabadság kérdéséig. A szokatlanul hosszúra nyúlt beszélgetés tartogatott néhány igen tanulságos kijelentést. 

Függetlenül attól, mit művel és művelt Putyin Oroszországgal, az oroszokkal, belső és külső ellenzékével vagy a szomszédos államokkal, az orosz elnöknek bizony volt néhány olyan kijelentése, amellyel egy konzervatív, lokalista európai is simán azonosulni tud. Anélkül, hogy vélt és valós történelmi bűnei alól mentegetni próbálnánk az orosz elnököt, nem szabad elhallgatnunk a tényt, bizonyos témákban egész könnyű közös nevezőt találni Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnal.

Putyin és a NATO

Az orosz elnök igen képszerűen ismertette a nagy orosz dilemmát Ukrajna NATO-csatlakozása kapcsán. Putyin úgy fogalmazott, a nyugati szomszéd belépése a szövetségbe mindenképp veszélyt jelent Oroszországra nézve, hiszen

holnap rakétákat telepítenek Harkov mellé (ukrán nagyváros 50 kilométernyire az orosz határtól – a szerk. megj.). Akkor mit csinálunk?! Nem mi viszünk oda rakétákat, ők dugják az orrunk alá az övéiket.

Putyin ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy a héten Ukrajnába látogatott az Egyesült Államok védelmi minisztere Lloyd Austin, ami, legalábbis az orosz elnök szerint, egyik eleme lehet az ukránok NATO-integrációs tárgyalásainak. Más kérdés, hogy a jelek szerint az USA is egyre kevésbé szeretné a NATO soraiban tudni Ukrajnát, az általunk megkérdezett szakértő, Demkó Attila korábban úgy fogalmazott, Ukrajna uniós és NATO-integrációja már csak szavak szintjén létező elképzelés, a belátható jövőben, évtizedes távlatban gyakorlatilag egyikre sincs semmi esély.

Putyin és a gender

Aki ki meri mondani, hogy férfiak és nők még mindig léteznek és ez biológiai tény, azokat (…) meghurcolják. (…) Fantazmagória, ami ott folyik.

– jelentette ki az orosz elnök a nyugati genderharcokkal kapcsolatban. Putyin közölte, szörnyűségesnek tartja, hogy a gyerekeknek azt tanítják, a fiúkból bármikor lányok lehetnek és fordítva. Az orosz elnök szerint hamis választási lehetőség elé állítják a gyerekeket, ráadásul úgy indoktrinálják őket, hogy a szülők szerepé egyre inkább kivonják saját életükből.

Ez emberiségellenes bűntett – haladásnak álcázva.

Putyin szájából egészen furcsa megjegyzés volt, hogy a szovjet kultúrharcosokhoz hasonlította a nyugati genderideológusokat. Az elnök kijelentette, ugyanaz volt az előbbieknek is a feladata, új tudatot és új értékeket kell kreálniuk. 

Putyin és a cancel culture

Hírdetés

Az elnök szerint a szovjet időket idézi a nyugati elit azon törekvése is, hogy eltöröljön minden neki nem tetsző véleményt egy hipotetikus szociális igazság érdekében. Nyilván nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy épp az az orosz elnök mond ilyeneket, kinek regnálása idején újságírókat és ellenzéki politikusokat gyilkoltak meg, mindenesetre abban igaza van Putyinnak, hogy a 

modern eltörléskultúrának köszönhetően a rasszizmus ellen folytatott szükséges és nemes harc fordított diszkriminációba és „fordított rasszizmusba” torkollik. 

Putyin szerint egészen elképesztő, hogy a magukat a „haladás zászlóshajóinak kikiáltó” államokban mi történik. A Nyugat ma olyan módszereket és gyakorlatokat alkalmaz, jelentette ki, „amiket Oroszország már régen meghaladott.”

Ehhez joga van a Nyugatnak, de arra kérjük őket, maradjanak távol a mi otthonunktól. Nekünk más a nézőpontunk.

– jelentette ki az orosz elnök.

Putyin és a konzervativizmus

Miután az elnök kifejtette álláspontját a Nyugaton divatos ideológiák kapcsán, érkezett is az adekvát kérdés, konzervatívnak tartja-e magát. Putyin egy ismert orosz filozófus, Nyikolaj Bergyajev ismert gondolatával válaszolt, mely szerint a konzervativizmus nem a felfelé és előre haladásban gátolja az embert, hanem

megakadályozza, hogy le- és visszafelé haladjon, a káoszba.

Az orosz elnök arról is beszélt, Oroszországnak saját hagyományaihoz és értékeihez kell ragaszkodnia, a nyugati minták követése nem jelent önmagában megoldást. 

Putyin és a második világháború

A világégés kapcsán leszögezte, nem szabad engedni, hogy a Nyugat elfelejtse, az orosz nép áldozatának köszönhetően sikerült legyőzni a náci rezsimet, Berlint sem a britek vagy az amerikaiak, hanem a Szovjetunió foglalta el. Putyin ezt azzal kapcsolatban szögezte le, hogy pár nappal ezelőtt Recep Tayyip Erdogan török elnök felvetette, el kellene törölni az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagjának (USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Kína) vétójogát. Putyin szerint ez a szervezet eljelentéktelenedésével járna, hasonlóan a Népszövetséghez, amely a két háború között képtelen volt érdemben fellépni Hitler fegyverkezése ellen.

Putyin és a kapitalizmus válsága

Bár korábban kárhoztatta ugyan a kommunizmust, Putyin itt csak belecsapott a szovjet balalajka húrjaiba. Arról beszélt ugyanis, a kapitalizmus válsága egyre nagyobb egyenlőtlenségekhez vezet, s a nyugati társadalmi rend működésének alapjait meghatározó kapitalizmusból „mára kifogyott a szusz”. Annyi már az ellentmondás, fogalmazott az elnök, hogy ezek hálójából ma már nincsen mód kievickélni. Putyin arról már nem beszélt, szerinte mire kellene lecserélni a nyugati típusú kapitalizmust.

Mivel a Youtube nemrégiben törölte az orosz kormányhoz kötődő RT két német nyelvű csatornáját, így az orosz elnöknek kiváló alkalom kínálkozott, hogy a szólásszabadság kapcsán kis hangzatos kijelentéseket tegyen. Arról beszélt, a vállalat döntésével szemben mindenképp jogorvoslati kérelemmel kell érni, de hogy miként, azt nem részletezte, annyit mondott, hasonló válaszintézkedéseket nem szabad hozni, az csak még több kárt okozna. 

A nyugati sajtó és a Putyin-beszéd

A nyugati médiumok is csak ezekben az órákban fedezik fel maguknak a három és fél órás beszélgetést. A legtöbb mainstream sajtótermék cikkünk megírásakor még nem foglalkozott Putyin beszédéve. Nincs abban semmi meglepő, hogy az a kevés amelyik meg igen, az elhangzottakból szinte kivétel nélkül csak Putyin genderrel kapcsolatos kijelentéseit emelik, a Washington Post például a meleg- és transzjogok területén elért nyugati eredmények megtámadását fájlalta leginkább. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »